Het leukste vakantiewerk in 2024! Ben jij klaar voor een nieuw avontuur en ga je voor de zomer van je leven? Solliciteer dan nu

Hoe word ik beste vrienden met mijn campingbaas?

Hoe word ik beste vrienden met mijn campingbaas?

6 minuten
26-01-2018
TOP Animation

De trein kwam langzaam tot stilstand, ik gaf Silvie een afscheidsknuffel en stapte uit met mijn veel te zware koffer. Op zoek naar de campingbazen. Ik had geen flauw idee hoe ze eruit zagen, de enige informatie die ik had doorgekregen was dat ik zou worden opgehaald door de vader van degene met wie ik had gemaild. Een man van rond de vijftig dus. Daar sta je dan, op het station van Valence, tussen de haastende mensen. Mijn T4A-vest om mijn schouders, want dat paste niet meer in mijn koffer en het leek me een handig herkenningspunt. En ineens zag ik ze: een zoekende man die “Muriël” mimede en een vrouw die naar mij wees. Een zwaai en twee keer drie zoenen verder, liepen we de bloedhitte in. Het avontuur kon beginnen!

Verschillen tussen Frankrijk en Nederland

Op de lerarenopleiding hebben we het regelmatig over de verschillen tussen Frankrijk en Nederland. Over het Franse vousvoyeren, de Nederlandse complimentcultuur en hoe anders dat is in het andere land. Tijdens het trainingsweekend wordt er ook over gesproken en bereid je je mentaal voor op een enorme cultuurshock. Dat valt mee, kan ik nu uit eigen ervaring zeggen, al heb ik ook genoeg momenten gehad waarop ik door de grond had willen zakken van schaamte. Hoe je het aantal door-de-grond-zak-momentjes zo klein mogelijk kunt houden, zal ik hieronder aan de hand van vier onderwerpen uitleggen.

1. Taal en cultuur

Vous is het sleutelwoord, zelfs als je je campingbaas vaker in toeristische campingkleding ziet dan in een net pak: een baas is een autoriteit en dus zeg je vous.  Geef op de vraag ‘Ça va?’ altijd het antwoord: ‘Ça va. Et vous?’ totdat je merkt dat er op jouw camping anders op deze vraag wordt gereageerd. Het is net als het Nederlandse ‘Hoe is het?’ – een vraag die mensen elkaar terloops stellen zonder daadwerkelijk geïnteresseerd te zijn in het antwoord (uitzonderingen daargelaten, maar dat merk je vanzelf aan de toon). Over toon gesproken: begin vragen die je stelt met est-ce que, zodat de ander meteen hoort dat je een vraag stelt. Vragen stellen kun je in het Frans ook doen door de bevestigende zin vragend uit te spreken, maar die manier raad ik af, omdat jouw vragende toon vaak anders wordt geïnterpreteerd door de luisteraar. Zo heb ik namelijk meerdere keren “beweerd” dat ik de minidisco een halfuur later mocht doen en een flesje Orangina mocht pakken… En over eten en drinken gesproken: mocht je campingbazen hebben die het gezellig vinden dat je mee-eet, overleg dan goed over de starttijd van je middagprogramma. Een lunch duurt al gauw anderhalf uur en die tijd kun je misschien niet elke dag missen.

2. Een dag niet gelachen, is een dag niet geanimeerd

Op het moment dat je ’s ochtends je tent of caravan uitstapt, begint jouw dag als animator/animatrice. Zet je mooiste glimlach op, doe een rondje over (een gedeelte van) de camping om iedereen te groeten en geef je dag zo een flitsende start!

3. Proactieve houding

Bij dit onderwerp maak ik meteen de kanttekening dat ik als enige animatrice op een camping met nieuwe eigenaren werkte en zelf relatief veel mocht meedenken: op grotere campings met bazen met meer camping-run-ervaring kan het er heel anders aan toe gaan. Deze tip geldt dus vooral voor iedereen die een zomer voor Alleen4Animation gaat werken 🙂 Het kan lastig zijn om tijdens de eerste paar dagen door te hebben hoe je aan je campingbazen kunt laten zien dat je graag de handen uit de mouwen steekt. Daarom gaat het in het begin vooral om gezien worden en veel mensen aan je activiteiten laten meedoen. Als je eventjes geen activiteit hebt, loop dan rond over de camping om te socializen met de gasten of ze te vertellen wat er in de omgeving te doen is. Vanzelf kom je je bazen tegen en die zullen het prachtig vinden dat je aanwezig bent op de camping. Misschien hebben zij nog wel een klusje voor je, of durf je er al zelf om te vragen. Je hoeft natuurlijk niet alle klusjes te doen die er zijn, maar hier en daar bijspringen wanneer er wat gesjouwd moet worden, kost jou een kleine moeite en is voor hen een groot plezier!

Reclamepapier voor de Splash Disco gemaakt 🙂

4. Teambelang boven eigenbelang

Als animator of animatrice maak je deel uit van een team: een animatieteam en/of een team van campingcollega’s. Samen wil je een topzomer verzorgen voor de gasten en iedereen draagt daar zijn steentje aan bij. Jouw steentje bestaat in principe uit animatiewerk, maar als Nederlander op een Franse camping ben je ook het eerste aanspreekpunt voor alle Nederlandse gasten. De een heeft een tolk nodig om een afspraak te maken bij de dokter, de ander wil weten waar de dichtstbijzijnde supermarkt is, weer een ander begrijpt niets van de menukaart van het campingrestaurant en vraagt jou om die te vertalen… Houd altijd voor ogen wat het beste is voor de gasten en het team en denk daarna pas aan jezelf. Uiteraard moet je wel goed voor jezelf blijven zorgen, dagelijks minstens twee liter water drinken, goed ontbijten, gezond eten (zie het prachtige *kuch kuch* voorbeeld hieronder, mocht je je afvragen wat het is: tomaat, courgette, komkommer, stukjes ei, sla en ook nog stokbrood, maar dat ontbreekt op de foto), de tijd nemen om je goed in te smeren, bij voorkeur tussen 12u en 15u uit de brandende zon blijven etc. etc. etc. – je ontdekt snel genoeg welke middenweg voor jou werkt.

Gezonde maaltijd op de camping

Met deze tips moet het lukken om er een topzomer van te maken!

X

WELKOM BIJ DE CLUB

  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Werken in Frankrijk?

Klik dan hier!

Werken in Nederland?

Klik dan hier!

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!