Het leukste vakantiewerk in 2024! Ben jij klaar voor een nieuw avontuur en ga je voor de zomer van je leven? Solliciteer dan nu

Wanneer jij als Nederlander de Franse cultuur niet snapt

Wanneer jij als Nederlander de Franse cultuur niet snapt

4 minuten
23-03-2018
Jamila de Jong

Nederland en Frankrijk worden maar door één land gescheiden, maar toch kunnen de verschillen zo groot zijn. Verschillen in cultuur, gewoontes, tradities en hoe ze met dingen omgaan. Ik had zelf niet verwacht dat ik hier veel van zou merken, maar zodra ik aankwam bij de camping werd me al snel duidelijk dat er wel degelijk verschillen zijn! Niet alle situaties zijn even makkelijk om mee om te gaan, maar dat maakt het juist ook weer leuk en een uitdaging. Hier een paar korte momenten waarop ik Fransen toch echt wel een beetje raar vond.

Het is kusjesdag!

Als begroeting is het in Frankrijk heel normaal om elkaar te kussen. In de ochtend als begroeting, bij weggaan of als je iemand tussendoor tegenkomt: het mag allemaal! Het ingewikkelde was dat ik dit niet wist, en er de eerste dagen een paar ongemakkelijke ik-geef-jou-een-hand-of-knuffel-maar-jij-mij-een-kus-ojee-en-nu momenten waren. Maar geef je eraan over en kus er op los! Ze waarderen het juist als je meedoet en je moeite doet om je aan te passen. Al weet ik nog dat ik aan de badmeester vertelde dat in Nederland kussen helemaal niet zo gebruikelijk is en wij daar elkaar een hand of een knuffel geven. Zijn gezicht vertrok en hij vond dat maar gek en onpersoonlijk. Bijzonder hoe dat zo kan verschillen per cultuur en land!

Wat ik het allerliefste vind aan deze gewoonte is dat Franse kindjes jou ook heel graag een kusje geven als begroeting. In de ochtend bij binnenkomst in de miniclub maar ook als ze je tegenkomen op de camping. Er was een jongetje van een jaar of vier die op zijn loopauto de camping over crosste en als hij je zag heel hard ‘Madameeee, madameeee’ riep en je een kusje kwam brengen. Hoe lief! Ik smelt nog steeds als ik eraan denk.

Oh en let op! Het aantal kussen dat je geeft verschilt per regio in Frankijk. In het zuiden waar ik zat, waren het er drie maar op andere gebieden zijn het er twee of zelfs vier! Laat het dus lekker over je heenkomen en accepteer de ongemakkelijke momenten in het begin haha.

Samen met mijn collega pannenkoeken bakken!

De twee belangrijkste dingen in het leven: eten en slapen

In Frankrijk is het eet- en slaapritme iets anders dan in ons koude kikkerlandje. Fransen ontbijten graag zoet met een muffin, croissantje of een gevuld amandelbroodje (Je hoort mij niet klagen). In de middag eten ze vaak met de hele familie warm (mijn campingbaas braadde zelf kip, zie de foto bovenaan!) en houden daarna een siësta van een uurtje of twee. Zodra het is buiten wat is afgekoeld wordt iedereen weer actief en ging ik met de kinderen voetballen of werd er een pétanque toernooi georganiseerd. Rond een uur of 8, half 9 werd de barbecue aangezet of had de kok mosselen bereid. Iedereen ging aan tafel en na de maaltijd werden er wijntjes gedronken en gedanst. Ik vind dit ritme stiekem veel fijner dan in Nederland en al helemaal met warm weer is het perfect!

Soms kan Frankrijk aan de andere kant van de wereld voelen, maar geef je eraan over en doe lekker mee! Dat maakt het avontuur nog leuker en zorgt ervoor dat je je snel thuis voelt!

 

 

WELKOM BIJ DE CLUB

  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!