Ga jij het animatie avontuur aan in 2024? Solliciteer dan nu!

Nog erger dan de NS

Nog erger dan de NS

6 minuten
24-07-2016
Dana

Kan dat dan? Nog erger dan de NS? Ja, in Frankrijk kan dit met de bussen bijvoorbeeld! En ik zal jullie tips geven hoe je hier zo relaxt mogelijk mee om kan gaan (in tegenstelling tot hoe ik er mee om ging).

Gisteren was het weer zover: ik had mijn vrije dag! Ik heb al snel geleerd om op je vrije dag ook echt van de camping weg te gaan, dus gisteren besloot ik naar Genève te gaan. Hiervoor moest ik deze keer met de bus, die “gelukkig” vlak voor de camping stopte. Ja ik zeg “gelukkig”, want zelfs als hij op 800 meter van de camping is weet ik nog te verdwalen. Uiteindelijk had ik heb gevonden en stond ik in de brandende zon in een glazen(!) bushokje te wachten tot ik gekookt werd, uhm nee ik bedoel natuurlijk tot de bus kwam. Het voelde trouwens wel alsof ik levend gekookt werd.
Ik had bij de camping gevraagd wanneer de bussen zouden komen en er werd mij verteld dat ze elke 20 minuten langs zouden komen. Mooi, dan is het langste wat ik zou moeten wachten dus 20 minuten, dacht ik erg optimistisch.

40 minuten later was ik gekookt, gefrustreerd en klaar om op te geven toen eindelijk die stomme bus in zicht kwam. Ik stapte in en vroeg voor de zekerheid of deze bus toch wel naar Genève ging, want ik zag het al gebeuren dat ik ergens in Annecy belandde (de andere kant op dus). Nee, het was de goede bus, maar ik zou over moeten stappen in Saint-Julien-et-Genevois. Prima, dacht ik, nu nog een kaartje. Ik zag een grote ticketautomaat hangen en loop er heen. Ik schrok me rot. Er zaten wel 20 knopjes op dat ding met allemaal andere opties. Gelukkig wist ik van mijn collega welke ik nodig had. Ik keek hoe ik moest betalen en zag alleen maar een gleufje voor muntgeld. Volgende probleem: ik had alleen briefgeld bij me. In paniek naar de chauffeur die gelukkig zo lief was om mij handmatig een kaartje te verkopen.
De buschauffeur was zelfs zo lief om te zeggen wanneer ik er uit moest voor de overstap en welke bus ik dan nodig had. Gelukkig!

IMG_2934

Bij de overstap moest ik uiteraard weer 20 minuten wachten. Eindelijk zat ik in de bus op weg naar Genève. Ik had een punt waar ik wilde uitstappen: Jonction. Op dit punt komen twee rivieren samen van verschillende kleuren en dat geeft een heel mooie effect. Eenmaal uitgestapt keek ik om me heen… Ja hoor het was weer zo ver: Dana was weer verdwaald. Ik had geen idee waar ik heen moest om bij het uitkijkpunt voor deze rivieren te komen. Na 10 minuten rond gelopen te hebben, besloot ik maar naar het oude centrum van Genève te gaan. Na vragen aan een andere buschauffeur, pakte ik de goede bus en stapte ik uit bij het centrum van Genève.

Genève

Genève is zeker niet teleurstellend, maar ik heb mooiere steden gezien. Wat wel erg indrukwekkend was, waren de dure auto’s en huizen. Wat een geld zit er in dat Genève, zeg! Het duurde het even voordat ik op gang kwam met toerist spelen, omdat ik eerst nog het toeristenbureau moest vinden. Daarna raakte ik zelfs met de toeristenkaart nog geregeld de weg kwijt, waardoor ik waarschijnlijk 3x zoveel heb gelopen dan nodig was. Ik heb een mooi boottochtje over het meer gemaakt en wat van het oude centrum gezien, maar ik had zoveel gelopen door het vele verdwalen dat ik daarna toch wel klaar was.

IMG_2914

Terugweg

Toen moest ik nog terug met de bus. Omdat ik zo dom was om al mijn cashgeld op te maken aan mijn boottocht, moest ik eerst weer pinnen. Omdat ik in Zwitserland was, moest dit natuurlijk eerst in de Zwitserse Frank en daarna omruilen in euro’s. Toen ik bij de bus kwam, kwam ik er weer achter dat ik niet genoeg muntgeld had voor de automaat. Ik naar de buschauffeur hopend dat hij me wel weer zou helpen. Nou, dat gebeurde toch even anders. Ik gaf hem een briefje van 5 euro en het kaartje kostte 4,40. Ik verwachtte dus dat hij mij 60 cent zou terug geven, maar hij gaf me gewoon 5 euro. Ik maar denken dat hij met zijn slechte Engels mij niet verstaan had, dus ik herhaalde alles zo’n drie keer op verschillende tempo’s en toonhoogtes. Uiteindelijk kwam er een erg chagrijnig Chinees vrouwtje tussen die even vinnig tegen mij zei dat het geen wisselgeld was, maar gewoon 5 euro in muntgeld. Nu moest ik dus nog een ticket in die onmogelijke automaat kopen. Natuurlijk had ik geen muntjes van 20 cent, dus betaalde ik 10 cent te veel. Helemaal niet erg, want op dat moment was ik bereid om 10 euro te veel te betalen als al dat gezeik met dat OV eens ophield. Na een lange reis, was ik eindelijk terug op de camping: moe, maar een hele reeks aan ervaringen rijker.

Tips

  1. Zorg dat je alle tijd hebt als je met de bus ergens naar toe gaat. Fransen staan er om bekend dat ze altijd wat later zijn. De bussen zijn geen uitzondering.
  2. Zorg dat je genoeg contant muntgeld bij je hebt!! Heel belangrijk, want dit kan veel ongemakken voorkomen.
  3. Vraag van te voren wat voor kaartje je nodig hebt. Ik had het kaartje wat 2 uur geldig was in elke bus. Dit is voor een toerist wel het handigst denk ik. Weet je het niet, dan is het erg moeilijk om er via die automaat achter te komen.
  4. Weet wanneer je laatste bus terug gaat en zorg dat je daar ruim op tijd bent. Zelfs als ze te laat zijn, weet je nooit of die laatste bus wel echt komt. Misschien was die bus daarvoor wel de laatste bus. Mijn vertrouwen in het OV van Frankrijk is er niet beter op geworden sinds gisteren.

Succes!

 

WELKOM BIJ DE CLUB

  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!