Ga jij het animatie avontuur aan in 2024? Solliciteer dan nu!

Lastige kinderen: hoe ga ik hiermee om?

Lastige kinderen: hoe ga ik hiermee om?

5 minuten
20-02-2017
Fay Olyslager

Lieve mensen,

Sommigen vragen zich misschien af of ik nog leef, ja ik heb onder een steen gezeten afgelopen maanden maar mijn scriptie is zojuist ingeleverd (!!!!). Als je de site van T4A goed hebt bekeken weet je inmiddels ook dat het schrijven hiervan mijn specialiteit is. Om te vieren dat deze ellende voorbij is, vind ik het tijd voor een blogje.

Het leven na de zomer

Het leven zoals deze van de zomer was, is inmiddels ver te zoeken. Deze meid staat dagelijks om half 6 naast haar bed om naar stage te gaan en het zonnetje is nou ook niet bepaald aanwezig. Het lijkt eeuwen geleden dat ik vertoefde onder de Franse zon tussen de campinggasten. Ik ga deze blog vandaag besteden aan “het omgaan met lastige kinderen”, want zoals elke animatrice vast wel weet bestaan er naast engeltjes ook genoeg bengeltjes. Mijn ervaring van afgelopen zomer leert dat het geduld nogal eens op de proef kan worden gesteld. Alles is bij mij goed gekomen en daarom wil ik jullie vandaag een paar tips mee geven zodat ook jullie succesvol terug kunnen keren naar NL.

Luisteren? wat is dat?

We beginnen maar meteen met een lastige. Wat doe je namelijk met kinderen die absoluut niet willen luisteren en vervelend zijn tegen anderen?  Alle kinderen verdienen evenveel aandacht en elk kind is meer dan welkom om naar de miniclub te komen. Maar… Hoe verdeel jij je aandacht over een hele drukke miniclub met 30 kinderen terwijl er eentje aandacht vraagt voor 40? Ik vond dit zelf een van de meest uitdagende situaties, mijn tips hierbij:

  1. Indien je samenwerkt, maak dan afspraken met je collega over de aanpak. Zorg dat kinderen die slecht luisteren altijd ingedeeld worden bij een animatrice die dezelfde taal spreekt.
  2. Cruciaal: geef het kindje dat extra veel aandacht vraagt dit vóóral niet. In het geval van lastige jongentjes; meisjes plagen is nog altijd kusjes vragen. Als je reageert op negatieve aandacht zal het kindje er nog een schepje bovenop doen, want hé de animatrice geeft mij extra veel aandacht! Dat moeten we dan toch maar eens vaker proberen…
  3. Tel tot 10, geduld is key!
  4. Gaat het echt niet en wil het kindje na 100 x nog steeds niet luisteren, of brengt hij/zij andere kinderen in gevaar? Schakel de ouders in! want: veiligheid voortdurend voorop!

Nog een gevalletje lastig is het: “Ik doe nergens aan mee, want ik kan alles al of ik vind alles stom kind”. Ouders die hun kinderen naar de miniclub brengen omdat zij even “snel” boodschappen gaan doen zijn hier vaak de boosdoeners.
Tip: Laat je van je beste kant zien. 300% geven is 100% krijgen. Probeer de kinderen zo veel mogelijk te betrekken bij je activiteit van die ochtend of middag. Vaak vinden deze kinderen de activiteit achteraf toch heel leuk en komen zij de volgende dag (vrijwillig) terug.

Nog meer lastige situaties, how to control?

Er bestaan ook situaties waarin het niet gaat om het weigeren van het luisteren.
Wat doe je als een kindje begint te huilen 2 minuten voor de show zou starten (omdat jij hem/haar zo nodig op moest zadelen met een hoofdrol in ‘de Lion king’ en, het kind in kwestie, dit achteraf toch niet zo’n heel leuk idee blijkt te vinden?). Jouw show zal niet zo succesvol zijn als het kindje waarmee jij geoefend hebt niet in de hoofdrol wil spelen, maar bedenk; het gaat uiteindelijk om plezier en niet om “moeten”.
Hoe kan jij je dan toch uit deze situatie redden?:

  1. Kies iets oudere kinderen voor de hoofdrollen.
  2. Zorg altijd voor een back-up. Oefen met meerdere kinderen de hoofdrol!
  3. Zorg dat je zelf verkleedkleding hebt, in het ergste geval kun jij altijd nog deze rol op je nemen.

Lastige situaties genoeg dacht ik zo. Het lijkt nu alsof er alleen maar lastige kinderen in mijn miniclub op kwamen dagen, dit was natuurlijk niet het geval! Geen dag in de miniclub is hetzelfde en onvoorspelbare situaties maken de uitdaging des te groter! Kinderen doen nou eenmaal niet altijd wat jij in gedachte had. Wees de beste versie van jezelf en mocht iets echt buiten je boekje gaan dan grijp je in! Een animatrice hoeft geen kinderen op te voeden, laten we dat maar lekker aan de ouders overlaten!!

WELKOM BIJ DE CLUB

  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!