Het leukste vakantiewerk in 2024! Ben jij klaar voor een nieuw avontuur en ga je voor de zomer van je leven? Solliciteer dan nu

Hoe animatiewerk jezelf laat ontplooien

Hoe animatiewerk jezelf laat ontplooien

4 minuten
03-04-2019
Timo Boom

Zes weken overleven in Frankrijk, tja dan leer je nog zoal wat. In deze blog laat ik je weten wat animatiewerk voor mij heeft betekend.


Volwassenheid

Het is een beetje een open deur, maar door dit werk word je veel volwassener. Je hebt de verantwoordelijkheid die je draagt over allemaal mensen bij je activiteiten en je hebt 1001 dingen waarop je moet letten. Hiernaast heb je vele verschillende activiteiten te doen en overal moet je alles goed hebben uitgewerkt en doordacht. Eigenlijk ben je continu bezig met rondlopen en dingen regelen, waardoor je jezelf tegelijkertijd ook discipline aanleert. Er zijn namelijk mensen die op je rekenen en op een camping komen om lekker op vakantie te komen en mee te doen met activiteiten.

Maar er zijn meer momenten waarop je volwassen leert te worden. Hiermee bedoel ik dan dat je leert voor jezelf opkomen, knopen doorhakken en discussies oplossen. Je hebt je eigen activiteiten die je moet leiden en soms moet je beslissingen maken die lastig zijn. Discussies of teleurgestelde mensen zijn vaak het resultaat van een eventuele beslissing die je hebt gemaakt en dat zorgt soms voor confrontaties. Zolang je het beste voor iedereen probeert te doen, kan er eigenlijk niks mis gaan. Zolang je jouw eigen grenzen niet voorbij gaat.


Zelfredzaamheid

Ook deze is eigenlijk best logisch. Als je een periode op de camping zit, dan bestaat er de kans dat je het in je eentje animatiewerk moet doen, zoals in mijn geval. Geen probleem, gewoon ervoor gaan! Als je op jezelf aangewezen wordt, ben je eigenlijk continu bezig met plannen, uitwerken en uitvoeren. Je moet het zelf allemaal doen en dan schiet er weleens iets er bij in. Dit zijn je leermomentjes en zo word je steeds iets sneller in de taken.

Aarzel alleen niet om hulp in te schakelen als je die hebt! Tuurlijk, als je collega´s hebt dan zouden zij hier een grote rol in kunnen spelen. Maar je kan ook ouders of andere oudere kinderen inschakelen. Natuurlijk laat je hun niet alles draaien, maar zij zouden mooi bij één onderdeel van een parcours kunnen staan of helpen met de plaspauzes. Extra handen zijn altijd welkom en soms moet je vragen om een handje hulp.


Avontuurlijke zelfondernemendheid

De eerste paar weken op je camping zijn heel interessant, maar hierna heb je het wel gezien. De camping en het eventuele nabije dorpje is verkend, dus wat gaan we nu doen? In Nederland is alles wel bekend, maar in Frankrijk gaat alles weer net een beetje anders. Dit leerde mij heel erg om mij in het buitenland te redden, met onder andere ook het reizen. Als je zelf uitstapjes wilt maken, houd dan met alle zaken rekening, maar dat spreekt wel voor zichzelf.

Als je dan toch besluit om te gaan, zorg dan écht dat je iets van basis-Frans kans. De weg of hulp vragen, is echt noodzakelijk om te kunnen. Geloof mij, ik kan Frans, maar de basisdingetjes zijn echt handig. In de grote steden zoals Parijs en Lyon spreken ze echt wel een beetje Engels, maar in de kleinere stadjes heb je echt Frans nodig. Een woordenboekje is dus geen overbodige luxe!


Talenkennis

Ja, het is al gemeld, maar aan je talenkennis heb je heel veel. In een eerdere blog heb ik al gezegd dat animatiewerk je beter je talen leert te beheersen, maar het heeft mij ook geleerd om sneller om te kunnen schakelen tussen talen. Tijdens gesprekken met campinggasten krijg je vaak dezelfde vragen gesteld in verschillende talen en dat vraagt om snelle antwoorden. Deze heb je al snel klaar en zitten er als een standaard riedeltje in je hoofd.

Hiernaast wordt je ook creatief in jezelf verstaanbaar maken. Bij mij kwam het regelmatig voor dat ik geen woordenboek had en het woord niet wist en toch duidelijk moest maken wat ik bedoelde. Handgebaren, geluiden en uitbeelden zijn dan je beste vrienden. Mensen snappen bijna altijd wel wat je bedoelt en anders helpen ze je heel erg graag.

WELKOM BIJ DE CLUB

  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!