Helemaal alleen tussen de Fransen

Helemaal alleen tussen de Fransen

3 Minuten
19 Jan 2017

Bonjour tout le monde! Dit is alweer een tijdje geleden, al bijna 5 maanden zijn voorbij sinds m’n laatste werkdag op de camping. Op momenten zoals deze mis ik het ook wel hoor, dat lekkere weer en de camping sfeer, als je met -3 graden op de bus aan het wachten bent voor een hele dag les. Daarom gaan we nu even terugblikken op de zomer! Hoe is het nou om te werken in een verder volledig Frans team?

Bereid je voor op mijn ervaringen en taalblunders. 

Je parle Francais un petit peu

Om te beginnen is het wel handig om je Frans voor te bereiden voordat je aankomt op je camping. Naïeve ik dacht dat het allemaal wel goed zou komen. Ik had namelijk zes jaar Frans gehad op de middelbare school. Helaas doet een jaar studeren, en dus geen Frans horen, spreken of lezen, niet veel goed voor je Franse taalkennis.

Toen ik aankwam op de camping ging dit dus ook niet heel soepel. Heel veel was weggezakt en ik kwam niet veel verder dan: “eh, oui, d’accord”. Van al mijn zes Franse collega’s kon er maar één goed Engels, natuurlijk werkte ik verder niet met haar samen. Mijn eerste twee weken op de camping bestonden dus uit veel stuntelen in het Frans.


Naakte splashdance?

Soms verstond ik ook niet helemaal wat mijn collega’s zeiden of ik kende de woorden niet. Meestal vroeg ik gewoon wat ze bedoelden, maar als ik dit 3x in vijf minuten moest doen, dan liet ik het soms ook maar gaan en stemde ik gewoon in. Meestal kwam ik hier ook goed mee weg, maar dit werkte (natuurlijk) niet altijd. Zo heb ik dus een keer ja gezegd toen een collega zei of hij naakt moest komen. Ja ik had wel een beetje rare collega’s, maar het ging erover dat hij zich nog moest omkleden voor de splashdance. Op het moment zelf had ik niets in de gaten, totdat hij er later weer over begon. Je snapt wel dat ik me toen niet heel erg op mijn gemak voelde.


Ervaring van je leven

Naast dat het soms dus wel lastig kan zijn om in een Frans team te werken vanwege de taalbarrière, is het ook wel heel leerzaam! Elke dag is weer een uitdaging en ik was constant mezelf aan het verbeteren. Elke dag leerde ik weer meer woorden en uitdrukkingen die ik dan later weer kon gebruiken. Zo kon ik ook steeds makkelijker met de kinderen praten en zat ik zelf vaak alleen met een groep van Franse en Nederlandse kinderen te knutselen.  Aan het eind van de zomer heb ik ook gewoon een uur lang gepraat met twee Franse ouders van een heel lief kindje van de miniclub. Dit zijn dan toch van die kleine overwinningen. Op die momenten was ik dan ook wel trots op mezelf, dat ik het toch gewoon weer geflikt had.

Kortom, supervet dus! Kan je later weer tegen je vrienden zeggen dat je met alleen maar Fransen hebt samen gewerkt voor twee maanden lang, is ook wel een leuk verhaal voor de ‘smalltalk’ op verjaardagen. Bovendien verleer je het Frans daarna ook niet zo snel meer, dus volgende keer in Frankrijk kan jij lekker shinen bij de locals!

Bisousss, Lotte

Bisous van mij en Cléa

Over de blogger
Lotte Elfferich
Lotte Elfferich

Bonjour tout le monde! Ik ben Lotte, een 19-jarige student die erg houdt van gezelligheid, sporten (en dat is ook altijd gezellig) en gek doen. Deze zomer heb ik, als het goed is, voor veel gezelligheid op de camping gezorgd!

alle blogs van Lotte
Vacature bij deze blog
Kinderentertainer in een klein team in Frankrijk

Kinderentertainer in een klein team in Frankrijk

Land
Frankrijk
Salaris
€1150
Periode
Zomer 2022