Het leukste vakantiewerk in 2024! Ben jij klaar voor een nieuw avontuur en ga je voor de zomer van je leven? Solliciteer dan nu

Frankrijk. Jammer dat er Fransen wonen?

Frankrijk. Jammer dat er Fransen wonen?

4 minuten
30-01-2015
Jeroen Fermont

Dinsdag 20 januari om 8h00 reed ik het terrein van het Pius-X college op. De eerste voorlichting op een middelbare school van dit jaar is een feit. Een enthousiaste docent Frans wacht me vrolijk op en laat me het rooster van de dag zien. Ik hoor mezelf nog denken: Zes uurtjes, dat valt wel mee…

De rondleiding start bij de docentenkamer. Man, wat is het lang geleden dat ik op een middelbare school geweest ben. Ik loop een grote ruimte vol geroezemoes binnen, krijg een kop koffie in m’n handen gedrukt en maak direct kennis met de docenten Frans. Het voelt alsof ik weer helemaal terug ben op een stage van een mislukte lerarenopleiding Frans zo’n 6 jaar geleden. Heerlijk!

De eerste groep VWO 5 leerlingen stormt het lokaal ‘op tijd’ binnen en het is van hun gezicht af te lezen dat ze een uurtje vermaak verwachten. Dat verbaast me niets, want zo dachten we natuurlijk allemaal. Yes. Gastcollege. Chill…. Op de vraag wie er ‘later’ iets met Frans wil gaan doen kun je het antwoord wel raden. Niets. Noppes. Niemand. Daarentegen uiteraard wel met de zorg of ‘iets met economie’. Maar wist je ook dat er tussen Nederland en Frankrijk een jaarlijkse omzet wordt behaald van 40.000.000.000 euro? Yup, dat zijn veel nullen. Denk ook eens aan bedrijven die wij in Nederland kennen die van oorsprong Frans zijn. En nee, dat zijn geen merken als ‘La vache qui rit’. Denk alleen al aan de auto’s, onze oer-Hollandse vliegmaatschappij en aan onze shampoo.

Hoe kan het nu dat Frans moeilijk wordt gevonden door alle middelbare scholieren? Er is niemand die naar mij toe kwam en zei: Jeroen, Frans is zo’n leuke taal. Ik kan het keigoed en ik wil nu naar Frankrijk om te werken. Het is ook eng om Frans te spreken. Maar waarom? Vijftig (!) procent van de woorden in het Engels komt oorspronkelijk uit de Franse taal. Da’s best bijzonder, want in het Engels blinken wij Hollanders weer uit, vinden we vooral zelf. Ik hoor Louis van Gaal nu al vol zelfvertrouwen zeggen: Ohhh. Ai have toe spiek English? Appletje Eggje. French? Me not seen.

Het allerbelangrijkste blijft nog altijd het durven spreken. Plak er een leuk klinkende klank aan en kom zelfverzekerd over als je het woord niet weet. Bedenk snel een ander woord of beeld het desnoods uit. Zo begrijpt iedereen je en leer je ook het snelst.

En waarom maken we ons zorgen om Frans te spreken? We hebben al zo veel vooroordelen over Fransen dat we hen toch eigenlijk niet meer serieus nemen? Ik heb opmerkingen gehoord als: Fransen spreken alleen Frans. Alle Fransen hebben een snor en een baret. Alle Fransen zijn arrogant. Alle Fransen kunnen niet rijden. Alle… Lieve mensen. Verdiep je in de cultuur en je komt erachter dat het een fantastische cultuur is met fantastische mensen. Maar tot die tijd dat je erachter komt door in Frankrijk te gaan werken, mag je vooral die vooroordelen in je hoofd houden. Als daar de drempel om Frans te spreken kleiner door wordt: Prima!

Zo’n zes presentaties, 180 leerlingen en 10 botsingen met tafels, stoelen en muren later vind ik het wel mooi geweest. Heel veel handen gezien van mensen die het toch echt wel heel erg leuk lijken om in Frankrijk te gaan werken in de zomer. Doel bereikt! En hopelijk nog meer enthousiasme voor de Franse taal!

De komende weken bezoeken we nog veel scholen. Esmee heeft een paar weken geleden een hele week non-stop alle middelbare scholen in Nederland gebeld om contact te leggen met de docenten Frans. Hier wordt ook erg enthousiast op gereageerd en in zo ongeveer elk lokaal Frans in Nederland hangt onze poster. Supergaaf!

Oh, en wil je zelf een presentatie geven op je oude middelbare school? Let me know! Krijg je al het materiaal wat je nodig hebt natuurlijk gewoon opgestuurd.

Groet!

Jeroen

WELKOM BIJ DE CLUB

  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!