Het leukste vakantiewerk in 2024! Ben jij klaar voor een nieuw avontuur en ga je voor de zomer van je leven? Solliciteer dan nu

Er was eens… een kinderspektakel op de camping

Er was eens… een kinderspektakel op de camping

6 minuten
15-04-2018
Michelle van der Velden

Het hoogtepunt van elke week op de camping is vaak wel het kinderspektakel. Vaak betekende dit ook het einde van weer een werkweek en helaas ook het afscheid van vaak een hoop kinderen. Toch is het kinderspektakel wel een van mijn favoriete activiteiten. De show is denk ik ook wel het hoogtepunt voor de meeste kinderen. Het is hét moment om te laten zien wat ze kunnen en optreden voor papa en mama is natuurlijk ook wel spannend. Maar hoe ziet zo’n kinderspektakel eruit en wat zijn mijn ervaringen? Daar gaan we het deze keer wat meer over hebben.

Een leerproces

De allereerste keer dat ik voor Team4Animation aan de slag ging, werkte ik als enige Nederlandse op de camping. Ik had een Franse collega die een hele andere training dan ik gevolgd had. Toch heb ik een hoop dingen die ik op mijn eigen training had geleerd door kunnen voeren in ons programma en op de camping (totaal niet belangrijk voor deze blog, maar ik deed vaak in mijn eentje de minidisco omdat mijn collega dit niet kon). Een van die dingen was ook de show en die zomer was het dus nog best wel uit proberen wat we precies wilden met de show. Maar van je fouten leer je zeggen ze en dat was wat we deden. Zo hebben we geprobeerd om Grease op te voeren met de kinderen. Het was ons gelukt om super simpele danspasjes te bedenken. Maar uiteindelijk merkte we dat het toch niet echt aansloeg. De ouders daarentegen vonden het helemaal geweldig! Toch heb ik daarna nooit meer geprobeerd Grease te doen met de kindjes.

Disney is je grote vriend

De titel verklapt het eigenlijk al: wat supergoed werkt en ook hartstikke leuk is, is Disney. Iedereen kent de verhalen wel. Je kunt de hele verhalen gebruiken, dus bijvoorbeeld “Le roi lion” opvoeren met de kindjes, maar je kunt ook enkele liedjes gebruiken. Ben je zelf niet zo goed in het verzinnen van verhalen, gebruik dan het eerste. Wil je zelf iets meer vrijheid in je verhaal en zit je vol ideeën? Dan kun je de liedjes gebruiken en daar dansjes op verzinnen. Het tweede jaar dat ik op de camping werkte, hadden we hulp van de dochter van de eigenaren. Zij was echt een superfan van Disney, dus gingen we aan de slag met een hoop liedjes en daarbij schreven we dan zelf de verhalen. Deze stonden dan in het teken van het thema van die week. Zoals sport, piraten, seizoenen en dieren. Dit brengt ons ook bij het volgende punt: de voorbereiding.

De voorbereiding

Vaak werk je op de camping met een thema. Het is handig om ervoor te zorgen dat je show te maken heeft met het thema van die week. Zo kun je de gemaakte spulletjes gebruiken als decor voor de show! Denk eens aan dierenmaskers als je thema dieren is. De kinderen kunnen hun gemaakte masker dan mooi dragen tijdens de show. Aan het eind mogen ze natuurlijk al hun gemaakte spulletjes ophalen en mee naar huis nemen. De ochtend van de show hadden wij vaak helemaal ingepland om voor te bereiden. Deze tijd gebruikten we om vaak een groot decorstuk te maken met de kinderen en om alles door te nemen. We vertellen het verhaal aan de kinderen en we oefenen de danspasjes. Zorg in ieder geval dat je zelf goed voorbereid bent, dan komt het helemaal goed! Vaak lukt het niet om de kinderen alles te laten onthouden. Focus hier dan ook niet te veel op, want het gaat natuurlijk om de fun.

Improvisatie

En als alles dan toch niet gaat zoals gepland, improviseer dan! Niemand zal er wakker om liggen als je ineens een anders danspasje doet. Samen met mijn collega’s verzonnen we de danspasjes, maar ook wij vergaten weleens iets. Als we dan tijdens de show de pasjes aan het voordoen waren, leidde dat weleens tot hilarische dingen. En als je dan voor de groep staat en je ziet je collega ineens helemaal uit haar dak gaan tussen de kinderen, is het ook lastig om serieus te blijven. Maar blijf relaxed. Vaak kan de show best ‘stresserig’ (we verzinnen gewoon even een nieuw woord) zijn. Wees dus niet bang te improviseren.

Tips voor de afsluiting

Na ongeveer een half uurtje nader je alweer het einde van de show. Vergeet niet de kinderen eens goed in het zonnetje te zetten. Als een echte show lieten wij altijd alle kinderen een voor een opkomen en dan mochten ze een buiging maken. Dit uitleggen aan de kinderen is soms best lastig en dan blijkt dat een buiging maken toch óók nog best lastig is. Ook dit leidde vaak tot hilarische momenten. Na het maken van een buiging met zijn allen, is het leuk om af te sluiten met echt iedereen! Laat de kinderen hun papa’s en mama’s, opa’s en oma’s, broertjes of zusjes op het podium komen en dans met zijn allen het campinglied. Een leuk moment om de ouders ook eens te laten zweten.

Ook is het een goed moment om zelf ook nog even al je energie de vrije loop te laten gaan. Tijdens de show is 200% geven en 100% nemen echt heel belangrijk! Geef alles en dan is de show gegarandeerd een groot succes. En wanneer de muziek stil is en iedereen zijn eigen weg gaat om naar bed te gaan of om te eten, dan is het tijd om op te ruimen en kan je daarna ook voldoen lekker naar je bed!

 

 

WELKOM BIJ DE CLUB

  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!