Het leukste vakantiewerk in 2024! Ben jij klaar voor een nieuw avontuur en ga je voor de zomer van je leven? Solliciteer dan nu

Destination France

Destination France

6 minuten
10-04-2019
Michelle van der Velden

Mijn eerste zomer animatiewerk was spannend. Ik had zelf nog nooit alleen gereisd naar een ander land. Ik had dus zeker wel even zweethandjes toen ik ook nog eens te horen kreeg dat ik niet opgehaald kon worden door de campingeigenaar en het zelf maar moest uitzoeken. Op het moment dat je je camping te horen krijgt, waar je misschien al een tijdje op aan het wachten bent, want ja die Fransen zijn niet zo stipt. Dan ben je er nog niet. Letterlijk en figuurlijk. De uitdaging die je dan te wachten staat, is je reis boeken. Daarom volgt hier wat reistips en mogelijkheden hoe jij het beste in Frankrijk kunt komen.


De snelle, maar veel te dure optie

Om snel van A naar B te komen, is het vliegtuig een optie. Dit heeft wel 1 groot nadeel: tickets zijn vaak niet goedkoop. Daarnaast moet je er ook op letten dat je niet vanaf elk vliegveld en maatschappij naar jouw plaats van bestemming kunt komen. Maar 1 groot voordeel: je stapt in het vliegtuig en je bent zeker binnen 5 uur op de camping in je caravan met een drankje in je hand (let op: dit kan variëren, want ook in de lucht is er soms weleens file). Deze optie is dus snel, maar is niet altijd even handig. Vaak liggen de vliegvelden niet in de buurt van de campings en denk eens aan je koffer. Probeer maar eens 2 of 3 maanden van je leven in een koffer van 20 kilo te proppen. Dit is weer een hele nieuwe uitdaging.

Maar ik raad het vliegtuig naar Frankrijk zeker niet af. Tijdens mijn laatste zomer in Frankrijk zat ik op een camping in Bretagne in de buurt bij Rennes (Rennes was ook 1 van de plaatsen waar ik opgehaald kon worden door de camping). Je stond in een scheet en een zucht in Rennes vanaf Schiphol. Meest relaxte reis ooit!


De avontuurlijke optie

Ben jij wel een beetje avontuurlijk ingesteld? Dan durf je het misschien aan om het treinstelsel in Frankrijk te tackelen. Denk je dat de NS HiSpeed erg is, daar is de SNCF niks bij. Tot aan Parijs zal je reis redelijk spoedig verlopen. Met de Thalys sta je al in drie uur op Gare du Nord. Maar dan…? Dat is letterlijk waar de problemen beginnen. De meeste treinen richting la Douce France, ofwel het zonnige zuiden, vertrekken vanaf Gare du Lyon. En dan denk je vast: he, maar Gare du Nord is niet Gare du Lyon. Dat klopt. Hoe kom je daar? Met het ondergrondse stelsel van Parijs (nee niet de catacombes) de metro. En denk nog even aan die koffer met je leven erin voor 2 à 3 maanden. Probeer dan maar eens je overstap te halen aan letterlijk de andere kant van Parijs. Dit is iets wat ik zelf nooit heb aangedurfd. Ik ken de metro in Parijs maar al te goed om te weten dat ik dit ook nooit ga proberen. Maar er is een oplossing!

Namelijk de nieuwe Thalys verbinding naar Disneyland Parijs. En dan denk je misschien, Disney.. Wat heb ik daar te zoeken? Maar vanaf 31 maart sta je in ongeveer 3 uur op station Marne la Vallée/ Chessy. Het treinstation naast Disneyland. En waarom is dit nu zo handig? Hiervandaan vertrekken er veel treinen richting het zuiden. Grote kans dat je hier dus een veel betere overstap kan maken dan op Gare du Nord. En wie weet kan je er nog een dagje Disneyland aan vast plakken? Een win-winsituatie dus.


De gevaarlijke optie

Niet helemaal ideaal, maar wel goedkoop is BlaBlaCar. Je kunt dan letterlijk meeliften met mensen, maar wel geregeld meeliften. Het schijnt een goede manier te zijn en veel mensen in Frankrijk gebruiken het. Toch moet je hier wel stalen zenuwen voor hebben om zomaar bij een vreemde in de auto te stappen.

Wat natuurlijk veel handiger en gezelliger is, is het delen van een auto met collega’s. Elk jaar zijn er wel enkele animateurs gelukkig genoeg om in het bezit te zijn van een auto. Misschien is dat wel je collega? Er is niets gezelligers dan te roodtrippen door Frankrijk, terwijl de mini-disco cd op shuffle staat. Het is enkel een kwestie van even goed netwerken en jouw reis is geregeld! Het is natuurlijk wel fair om af te wisselen met rijden en de benzinekosten en tol (er is niets vervelenders dan tolwegen) te splitten. Oh en je moet goed tegen files kunnen. Je bent natuurlijk in de zomer niet de enige op de weg die de Route du Soleil aflegt.


De slaap optie

Tijdens mijn tweede zomer maakte ik een fout. Ik besloot namelijk om met de Flixbus bus naar de Ardèche te reizen. Dit was redelijk goedkoop en ik kon redelijk dicht bij de camping komen. Instappen op Rotterdam en uitstappen in Valence klonk redelijk. Tot ik 10 uur later als een zombie aankwam op de camping. Het is moeilijk om deze manier van reizen te omschrijven als luxe. De busreizen zijn vaak zo goedkoop, dat de bussen ook echt vol zitten. Daarnaast maak je veel stops, die veel tijd kosten. Maar laten we niet te negatief zijn. Het is een goeie optie die vaak gekozen wordt door animateurs. Zo zat ik dus in een bus samen met nog 6 andere collega animateurs. Super gezellig en je leert zo weer nieuwe mensen kennen. Ook kun je veel van het mooie Frankrijk zien, helemaal als je in de file belandt. Deze manier van reizen in Europa wordt wel meer gepromoot.


Conclusie van dit verhaal is vooral dat je niet in de stress moet schieten. Kijk rustig eerst eens even rond naar de mogelijkheden en kijk goed naar wat bij je past. Ben je snel wagenziek, dan is de bus bijvoorbeeld niet de beste manier. Vergelijk ook verschillende reizen. Ben je bijvoorbeeld meer geld kwijt met de trein? Of valt dat vliegticket nog wel mee? Neem je tijd voor het uitzoeken van je reis. Ga niet gelijk het eerste boeken wat je vindt. Kijk even verder naar misschien die snellere en goedkopere optie. Vraag ook goed rond bij mede-animateurs en je collega’s die naar dezelfde camping gaan. Hoe reizen zij? Misschien is het mogelijk om met die goeie vriendin van het trainingsweekend samen te reizen?

Vergeet vooral niet dat je wel in Frankrijk komt, hoe dan ook!


Succes!


WELKOM BIJ DE CLUB

  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!