Het leukste vakantiewerk in 2024! Ben jij klaar voor een nieuw avontuur en ga je voor de zomer van je leven? Solliciteer dan nu

De fantastische Franse: gewoonten en cultuur

De fantastische Franse: gewoonten en cultuur

3 minuten
10-03-2019
Sabien

Frankrijk en Nederland worden slechts gescheiden door één klein landje genaamd België. Het is eigenlijk zo dichtbij, maar toch ook weer zo ver weg. Vroeger vond ik het super spannend om op vakantie naar Frankrijk te gaan, omdat de mensen daar een voor mij vreemde taal spraken. Het taalverschil is echter niet het enige verschil tussen Frankrijk en Nederland. Ik zal hieronder de meest opvallende Franse gewoonten bespreken.

1. Geen handjes schudden, maar kusjes geven

In Nederland is het gebruikelijk om iemand bij de eerste ontmoeting de hand te schudden. In Frankrijk is het juist heel gek als je dit doet. Je hoort iemand gewoon te kussen. Op de wang, niet op de mond welteverstaan. Dat zouden de Fransen waarschijnlijk ook gek vinden. Op het begin kan het onwennig zijn om iedereen te kussen, maar mijn tip is: just go with the flow. Je krijgt anders een hoop ongemakkelijke momenten. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat je iedere dag weer opnieuw jouw collega’s en de vaste campinggasten bij het begroeten kust. Het aantal kussen is afhankelijk van de streek waar je zit.

2. Fransen spreken Frans

Om eerlijk te zijn geloofde ik deze “mythe” niet zo zeer. Anno 2018, wie spreekt er dan geen fatsoenlijk Engels?! Met mijn tweetalige opleiding en study abroad in Schotland kon ik daar met mijn hoofd niet bij. Bij aankomst in Frankrijk viel de Engelse taalvaardigheid mij toch flink tegen. De oudere Franse generatie heb ik vrijwel geen Engels horen praten. Bij de Franse jeugd sprak de één redelijk Engels en de ander totaal niet. Ook speelt het principe “Je bent in Frankrijk dus je hoort Frans te spreken.” nog een belangrijke rol. In het begin heb ik mij vaak onthand gevoeld: ik kwam nergens met mijn native Engelse taalvaardigheid. Toch kon ik het wel waarderen. Het Frans is een prachtige taal én op deze manier leer je het juist.

3. Een totaal ander eet- en slaapritme

De Fransen eten rond een uurtje of acht ’s avonds, terwijl de Nederlanders vaak rond een uurtje of zes eten. Het is wel zo gezellig en makkelijk om met jouw (Franse) collega’s te eten, dus dan is het handig om je aan te passen. Eigenlijk gaat dat vrijwel vanzelf, omdat het in Frankrijk zo warm is dat je om zes uur geen nog honger hebt. Misschien een logisch gevolg van het late diner: Franse kinderen gaan veel later naar bed dan Nederlandse kinderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van jouw activiteiten.

 

WELKOM BIJ DE CLUB

  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!