De fantastische Franse: gewoonten en cultuur

De fantastische Franse: gewoonten en cultuur

3 Minuten
10 Mar 2019

Frankrijk en Nederland worden slechts gescheiden door één klein landje genaamd België. Het is eigenlijk zo dichtbij, maar toch ook weer zo ver weg. Vroeger vond ik het super spannend om op vakantie naar Frankrijk te gaan, omdat de mensen daar een voor mij vreemde taal spraken. Het taalverschil is echter niet het enige verschil tussen Frankrijk en Nederland. Ik zal hieronder de meest opvallende Franse gewoonten bespreken.

1. Geen handjes schudden, maar kusjes geven

In Nederland is het gebruikelijk om iemand bij de eerste ontmoeting de hand te schudden. In Frankrijk is het juist heel gek als je dit doet. Je hoort iemand gewoon te kussen. Op de wang, niet op de mond welteverstaan. Dat zouden de Fransen waarschijnlijk ook gek vinden. Op het begin kan het onwennig zijn om iedereen te kussen, maar mijn tip is: just go with the flow. Je krijgt anders een hoop ongemakkelijke momenten. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat je iedere dag weer opnieuw jouw collega’s en de vaste campinggasten bij het begroeten kust. Het aantal kussen is afhankelijk van de streek waar je zit.

2. Fransen spreken Frans

Om eerlijk te zijn geloofde ik deze “mythe” niet zo zeer. Anno 2018, wie spreekt er dan geen fatsoenlijk Engels?! Met mijn tweetalige opleiding en study abroad in Schotland kon ik daar met mijn hoofd niet bij. Bij aankomst in Frankrijk viel de Engelse taalvaardigheid mij toch flink tegen. De oudere Franse generatie heb ik vrijwel geen Engels horen praten. Bij de Franse jeugd sprak de één redelijk Engels en de ander totaal niet. Ook speelt het principe “Je bent in Frankrijk dus je hoort Frans te spreken.” nog een belangrijke rol. In het begin heb ik mij vaak onthand gevoeld: ik kwam nergens met mijn native Engelse taalvaardigheid. Toch kon ik het wel waarderen. Het Frans is een prachtige taal én op deze manier leer je het juist.

3. Een totaal ander eet- en slaapritme

De Fransen eten rond een uurtje of acht ’s avonds, terwijl de Nederlanders vaak rond een uurtje of zes eten. Het is wel zo gezellig en makkelijk om met jouw (Franse) collega’s te eten, dus dan is het handig om je aan te passen. Eigenlijk gaat dat vrijwel vanzelf, omdat het in Frankrijk zo warm is dat je om zes uur geen nog honger hebt. Misschien een logisch gevolg van het late diner: Franse kinderen gaan veel later naar bed dan Nederlandse kinderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van jouw activiteiten.

 

Over de blogger
Sabien
Sabien

Hallo allemaal! Ik ben Sabien en ik ben inmiddels alweer 22 lentes jong. Ik heb een voorliefde voor tennis en skiën. Ook hou ik onwijs van lekker koken en eten. Daarnaast ben ik groot fan van kinderen. Vanaf september ga ik beginnen aan de master Communicatie en organisatie aan de UU. Maar eerst mag ik nog de zomer van mijn leven beleven in Frankrijk!

alle blogs van Sabien
Vacature bij deze blog
Entertainer op een kleine camping

Entertainer op een kleine camping

Land
Frankrijk
Salaris
€1150
Periode
Zomer 2022