Het leukste vakantiewerk in 2024! Ben jij klaar voor een nieuw avontuur en ga je voor de zomer van je leven? Solliciteer dan nu

Wegmisbruikers: een handleiding om golfkar rijles te geven

Wegmisbruikers: een handleiding om golfkar rijles te geven

5 minuten
16-03-2018
Manon Winter

Eigenlijk mag je als animateur niet in een golfkar rijden. Ook niet alle campingbazen vinden het even leuk als je een activiteit met de golfkar doet. Collega Bas en ik hadden de mazzel dat onze campingbaas het zelf voorstelde. Golfkar rijden was zeker een van de leukste activiteiten die we afgelopen zomer op de camping mochten organiseren, maar ook een die veel voorbereiding nodig heeft. Daarom, speciaal voor jullie: een handleiding golfkar rijles geven!

Benodigdheden

 • een inschrijflijst
 • een golfkar
 • theorie examens, sowieso in het Frans en het Nederlands, het liefst ook nog in het Duits en het Engels
 • stiften of pennen om de examens te maken (puntje dat vaak vergeten werd)
 • verkeersborden
 • pionnen
 • tafels en stoelen voor het maken van de theorie-examens
 • stoelen of iets anders waar ouders op kunnen zitten tijdens het kijken
 • rijbewijzen
 • een sterke maag
 • een collega die je kan helpen (in je eentje gaat dit namelijk 3480239 uur duren)
 • een campingbaas die het oke vindt dat je dit gaat doen

Voorbereiding

Golfkar rijden was (op de miniclub na) de drukst bezochte activiteit van de week. Kinderen en ouders zijn vaak erg enthousiast. Mocht je dit op je camping gaan organiseren, begin dan met een inschrijflijst. Het makkelijkst is om in de inschrijflijst al timeslots te maken, zodat kinderen niet 2,5 uur op hun beurt hoeven te wachten (dit is echt gebeurd). Er kunnen, afhankelijk van de grootte van je parcours en de snelheid van je golfkar, ongeveer 9 kinderen per twintig minuten golfkar rijden. 

Als je inschrijflijst compleet is en de activiteit bijna begint, is het handig om het parcours uit te zetten en eventueel verkeersborden te plaatsen. Rijd het parcours ook van tevoren, zodat je zeker weet dat het goed te doen is voor de kinderen! Het is makkelijker om van tevoren het parcours nog aan te passen dan wanneer je dat tijdens de activiteit zelf moet doen.

Verder kun je alvast wat tafels en stoelen klaar zetten om de theorie-examens aan te maken. Ook zijn stoelen voor de toeschouwers handig, aangezien er soms even gewacht moet worden voordat er in de golfkar gereden kan worden.

Theorie-examens

Bas (mijn collega afgelopen zomer) en ik hadden een duidelijke taakverdeling gemaakt om het soepel te laten verlopen. De theorie-examens mochten gemaakt worden bij Bas. Hij hielp onder andere met het vertalen en de kennis van verkeersborden. Daarnaast gaf hij ook extra uitleg en hielp hij waar nodig.

Als het theorie-examen klaar was, werd het nagekeken en konden er alvast rijbewijzen geschreven worden. Onze camping had hele mooie certificaten geprint waar de handtekening van de campingbaas op stond en een stempel met de naam van de camping. Iedere deelnemer krijgt natuurlijk een rijbewijs (ook al waren er soms wat antwoorden fout en waren er ook wat pionnen gesneuveld).

Praktijk

Terwijl Bas de theorie-examens deed, ging ik het praktijkgedeelte doen. Hier heb je (zeker als je zelf al een tijdje je rijbewijs hebt) een sterke maag voor nodig. De meeste deelnemers zullen namelijk nog geen rij-ervaring hebben.

Het praktijkgedeelte hield in dat ik met 3 of 4 kinderen tegelijk eerst een voorbeeldrondje ging rijden over het parcours. Tijdens dit rondje vertelde ik waar ze op moesten letten. Daarna ging ik op de bijrijdersstoel zitten en mochten ze een voor een de golfkar zelf besturen. Kan iemand niet bij het gaspedaal? Geen probleem, dan doe jij voorzichtig het gas met je voet terwijl zij het sturen voor hun rekening nemen. Gaat het echt helemaal fout (denk aan pionnen die overreden worden of de rotonde die niet gehaald wordt)? Trap de rem in en leg het nog een keertje uit.

Prijsuitreiking

Nadat iedereen een rondje gereden had en zijn theorie gemaakt had, kun je de resultaten bij elkaar optellen en een top 3 kiezen. De beste 3 kregen naast het rijbewijs nog een kleinigheid. De prijsuitreiking kan prima na de minidisco ’s avonds (= extra kinderen en ouders bij de minidisco, win-win!).

Waarop je beoordeelt kun je zelf invullen. Wij kozen er bijvoorbeeld voor om in verschillende leeftijdscategorieen iemand te laten winnen, zodat ook de wat jongere deelnemers die er vaak wat minder goed in waren een eerlijke kans te geven. Het is ook leuk om meerdere nationaliteiten in je top 3 te hebben. Kies vooral ook kinderen die echt goed hun best gedaan hebben en geen pionnen of verkeersborden aangereden hebben.

Laatste puntje: wees voorbereid op kinderen die de rest van de week vragen of ze in de golfkar mogen rijden. “Want ik heb mijn rijbewijs toch gewoon gehaald Manon?”

 

WELKOM BIJ DE CLUB

 • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
 • Je slaapplek is een huisje op de camping
 • Wij regelen alle administratie met de camping

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!