De zon gaat voor je schijnen

Voor wie erdoorheen zit

In Campingleven door Sanne KoxReageer

When you try your best, but you don’t succeed
When you get what you want, but not what you need
When you feel so tired, but you can’t sleep 
Stuck in reverse 

When the tears come streaming down your face 
When you lose something you can’t replace 
When you love someone, but it goes to waste
Could it be worse? 

Lieve, lieve animateur of animatrice. Een tijdje terug verscheen er een plaatje van 9Gag voor mijn neus waarop stond dat als je je kon identificeren met de songteksten van Coldplay, het wel heel slecht met je gesteld was. Toch kun je je misschien voelen zoals omschreven wordt in een van mijn favoriete liedjes van Coldplay, ‘Fix You’. Ik weet niet in wat voor situatie je zit. Ik weet wel dat ikzelf diep door het stof ben gegaan. Ik weet ook dat door me erdoorheen te worstelen, ik uiteindelijk toch de zomer van mijn leven heb beleefd.

De zon gaat voor je schijnen!

De zon gaat voor je schijnen!

Lights will guide you home
And ignite your bones
Ook ik wilde naar huis, niets liever dan dat. God, wat heb ik gehuild. Maar alsjeblieft, lees deze blog helemaal af voor je een beslissing neemt.
I will try to fix you
Het is zwaar, loodzwaar, om alleen in Frankrijk te zitten, met een vreemde taal, een vreemde cultuur, honderden kilometers bij je vertrouwde omgeving vandaan. In mijn geval werd ik als een hond behandeld op de camping waar ik werkte. Ik wil er in deze blog en überhaupt op internet niet te veel over uitweiden, omdat het ook niet mijn bedoeling is om mensen zwart te maken. Ik heb er, samen met mijn regiomanager, voor gekozen om naar een andere camping te gaan. Dat betekende echter wel dat ik in totaal twee weken op de betreffende camping moest blijven.
Als ik niet mijn hart had uitgestort bij een geweldig Nederlands gezinnetje en eerlijk was geweest – ik wilde naar huis – dan was ik nu al ruim 4 weken thuis geweest. ‘Sanne’, zeiden ze me, ‘jij gaat niet naar huis voor je het hier minstens een week hebt volgehouden.’ Dat relativeerde enorm en gaf me de kracht om de eerste vreselijke dagen door te komen. Doorgaan, doorgaan, doorgaan.
Misschien heb jij niet het geluk van zo’n supergezin, maar laat mij dan die functie op me nemen. Ga door. Zet alsjeblieft door. Bijt je vast in het idee dat er verandering gaat optreden, op wat voor manier dan ook. Praat erover, met mensen op de camping, met je collega’s, met je regiomanager. Maar geef niet op.
Ik zeg dit niet alleen omdat het zwak zou zijn om op te geven, want dat is het niet. Het is alleen zwak als je opgeeft voor het een eerlijke kans van slagen te hebben gegeven, en een onoverwogen, overhaaste beslissing neemt. Het gaat je namelijk ook niets opleveren om weg te gaan. Het zal ervoor zorgen dat je met een enorm ‘katergevoel’ thuis komt te zitten, en een negatieve ervaring overhoudt aan iets waar je ook veel van kunt leren. Als je doorzet, en nu klink ik misschien als je moeder, kun je er namelijk echt wat van leren. Over jezelf, over doorzetten, over problemen oplossen. En daar heb je later zoveel aan. Dat is meer waard dan een paar weekjes extra thuis uit je neus zitten eten. Want zeg nou eerlijk: wat wil je thuis gaan uitvoeren dat je meer zal opleveren dan hier in Frankrijk blijven, enorm veel te leren en uiteindelijk alsnog de zomer van je leven te beleven?
Ik verbied je natuurlijk niet naar huis te gaan. Ik probeer je wel duidelijk te maken dat je goed over je keuze moet nadenken; er is immers geen weg meer terug. Het voordeel van het bereiken van een dieptepunt is dat het vanaf hier alleen maar beter kan worden.
Als geneeskundestudent heb ik me weleens afgevraagd waarom mensen ziek worden. Als mens heb ik me weleens afgevraagd waarom er pijn en verdriet bestaat. Voor mij is het antwoord dat de kracht van gezondheid wordt geput uit zijn tegenstelling: ziekte. Zo denk ik ook dat je pas echt weet wat geluk is, als je verdriet hebt meegemaakt. Zie deze periode dus niet als een tegenslag, maar als een uitdaging en een reminder aan het geluk dat je te wachten staat.
Lieve animateur of animatrice, hef je hoofd op naar de zon die voor je schijnt, hier, in Frankrijk. Het komt goed. Neem een weloverwogen, verstandige beslissing die bij jou past. Maar denk er alsjeblieft goed over na. Er is geen weg terug, en die zomer van je leven? Die wacht op je.
Sanne


Onze blogger
Sanne Kox

Sanne Kox

Hi, mijn naam is Sanne en deze zomer heb ik lekker geblogd voor Team4Animation hier lezen.

Iets voor jou? Check onze laatste vacatures.


Delen maar!