Het leukste vakantiewerk in 2024! Ben jij klaar voor een nieuw avontuur en ga je voor de zomer van je leven? Solliciteer dan nu

Tips voor de Franse Taal

Tips voor de Franse Taal

4 minuten
17-12-2017
Janiek Bouman

Een mooiere taal dan Frans bestaat niet, toch? Maar hoe mooi deze taal ook is, het blijft ook een moeilijke. Als je het verschil tussen le en la eindelijk begrijpt komt de futur du passé om de hoek kijken om nog maar niet te spreken over de Franse spreektaal (ouais is het nieuwe oui). Als je als animator in Frankrijk aan de slag gaat is het fijn om al wat kennis over de Franse taal te hebben. Hierbij wat tips & tricks om goed voorbereid naar het zonnige zuiden te vertrekken!

Apps

Het leren van een buitenlandse taal is al een aantal jaar een echte trend. Er zijn ook veel verschillende apps ontwikkeld waarmee je de Franse taal kan leren. Mijn favoriet is DuoLingo: je leert hier niet alleen zinnetjes en vocabulaire maar ook de grammatica. Er is ook altijd een heldere uitleg over de grammatica. Andere apps/websites zijn bijvoorbeeld Memrise of Busuu.

Voor de wat gevorderde spreker is Radio France Internationale een interessante website om te bekijken. (Het geeft mij wel af en toe wat flashbacks aan luisteropdrachten op school). Online staan hier verschillende luisteropdrachten over de actualiteit en het nieuws in “makkelijk frans”.

Liedjes

Luisteren naar Franse muziek is een handige manier om wat meer feeling met de taal te krijgen. De taal in liedjes is vaak wat poëtischer dan spreektaal. Wel haal je hier wat vocabulaire uit en wat gevoel voor uitspraak.

PROTIP: Je kan de Franse tieners op de camping imponeren door naar de Franse top 40 te luisteren, ze zullen versteld staan als jij ook het refrein mee kan zingen met het laatste liedje van Louane of Lartiste.

YouTube

Het volgen van Franse Youtubers is een leuke manier om je Frans te moderniseren, ze praten vaak wel wat snel maar met de CC-functie van YouTube kan je de ondertiteling aanzetten. Daarnaast zijn YouTubers mega hip dus ook dit kan je helpen met aansluiting bij de Franse tieners.

Bekijk bijvoorbeeld de filmpjes van Seb la Frite, Norman fait des Videos of Horia. En voor de beste recepten is FastGoodCuisine mijn favoriet (de churros recepten zijn goddelijk).

DIY filmpjes in het Frans

In de zomer zal je Frans voornamelijk gebruiken in de miniclub, het is daarom ook niet een slecht idee om je knutselvocabulaire te ontwikkelen. Daarnaast kan je veel inspiratie halen voor miniclub knutsels uit deze filmpjes, Win-win situatie!

Bekijk deze of deze. De taal die ze hier gebruiken is simpel maar alles wordt benoemd.

Voor de sterren-koks onder ons; op Facebook heb je ze vast ook wel eens voorbij zien komen, de filmpjes van Tasty. Goed nieuws, want ze hebben ook een Frans kanaal. Dit heet Tasty Miam en is compleet Franstalig, wel even je automatische vertaling van Facebook uitzetten.

Wat altijd helpt is het kijken van je favoriete serie/film in het Frans, het lezen van bijvoorbeeld de Harry Potter-serie in het Frans (La baguette choisit son sorcier monsieur Potter)  of om te beginnen met het kijken van kinderseries of filmpjes.

Een taal leren is durven

Als laatste ultieme tip wil ik meegeven dat het leren van een nieuwe taal vooral durf is. Het heeft geen zin om de vervoegingen van ieder werkwoord te leren als je daarna het niet durft te gebruiken. Toen ik in Frankrijk woonde durfde ik in het begin nooit te spreken, ik zei niks in de klas en had daarom ook weinig aansluiting. Maar toen ik eenmaal begon te praten hielp iedereen mij met uitspraak en vocabulaire. Het klopt dat Fransen onwijs trots op hun taal en cultuur zijn maar als jij probeert hun taal te leren en spreken, zullen ze niets anders doen dan je proberen te helpen. Dit geldt ook voor kindjes in de miniclub die je graag helpen met het begrijpen van het verschil tussen la colle en la peinture.

 

WELKOM BIJ DE CLUB

  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!