Ga jij het animatie avontuur aan in 2024? Solliciteer dan nu!

Pétanque

Pétanque

3 minuten
30-03-2018
Muriël Boucherie

Voor sommigen is het een sport, voor anderen een campingspel: pétanque is in Frankrijk in ieder geval een sport die uiterst serieus genomen moet worden, zelfs op de camping. En wij als animatoren maar zeggen dat campingactiviteiten geen Olympische Spelen zijn en het om het plezier gaat… 😉

Verschil tussen jeu de boules en pétanque

In Nederland zijn deze woorden synoniemen en worden ze vaak door elkaar gebruikt. Maar officieel zijn jeux de boules alle sporten/spellen met metalen ballen (dit zijn er ongeveer vijftig…), waarvan pétanque er dus maar eentje is. In Nederland is pétanque het grootste en bekendste jeu de boules en daarom zijn deze termen zo naar elkaar toe gegroeid dat wij denken dat ze hetzelfde betekenen. Omdat er dus meerdere metalen-ballen-spellen bestaan, is het belangrijk dat we in Frankrijk duidelijk zijn over welk spel we bedoelen, en dat is natuurlijk pétanque!

Pétanque op de camping

Een pétanquetoernooi kan op de camping gemakkelijk uren duren. Houd er in je programma dus rekening mee dat je wat speling houdt na deze activiteit. Zorg ook voor iets grotere en duurdere prijzen (zoals een lokale specialiteit of een fles wijn) dan de prijsjes die je aan kinderen geeft. Door mijn combinatiebaan als animatrice/receptioniste/bestellingen-opneemster en het arriveren van alle doorreizigers was het voor mij niet te doen om een toernooi voor alle leeftijden te organiseren, dus ik kwam er wel met kinderprijsjes vanaf 🙂

Competitie van vier weken

Op mijn camping begon een clubje van vier ouderen elke avond rond acht uur met pétanque. Ze hielden zelf een competitie bij en telden alle punten op sinds de eerste avond dat ze samen speelden. Zodoende was er na vier weken pas een winnaar. De jongste kinderen keken met bewondering naar het fanatisme van deze Fransen.

Zoals ik net al schreef, was het voor mij niet mogelijk om een toernooi te organiseren. Wel heb ik regelmatig korte wedstrijdjes met simpele zelfverzonnen regels (zie onderstaand filmpje: bij gelijkspel won degene die het snelst vijf meter kon lopen met twee boules tussen de voeten) georganiseerd voor de op dat moment aanwezige kinderen (de ene keer waren dat er twee, de andere keer tien). Soms kwamen er ook ouders meedoen en veranderde het in een familie vs. familie-battle. Toen de pétanquespelers kwamen kijken, kreeg ik commentaar op het gebruik van de gekleurde camping-boules i.p.v. ijzeren ballen… Ja, zo’n serieuze sport is het! En ik maar uitleggen dat ijzeren ballen te zwaar zijn voor kinderen van vijf en zes jaar, haha.

 

X

WELKOM BIJ DE CLUB

  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!