Miniclub op camping Italie pizza's bakken

Kids met een beperking in de miniclub, wat nu?

In Campingleven, Terugkijken door Nicole Kuijf

Handicaps komen in alle vormen en maten voor: lichamelijk, geestelijk en audio-visueel zijn hier voorbeelden van. Het vervelende is dat je aan de buitenkant niet altijd kan zien dat iemand met een beperking te maken heeft. De laatste tijd zijn er reclames op televisie om de kloof tussen kinderen mét en zonder handicap kleiner te maken. Persoonlijk denk ik dat dit zeker kan gebeuren en dat wij als animateurs en animatrices kunnen bijdragen aan dit doel.

Mijn ervaring

Halverwege mijn eerste zomer kwamen er twee ouders naar mij toe om te vragen of hun dochter ook mee mocht doen met de miniclub. Ze vertelden dat hun dochter een achterstand had waardoor ze geestelijk niet verder kwam dan een kind van zes. Ze wilde gewoon zo graag meedoen met de miniclub en werd op andere campings altijd afgewezen vanwege haar leeftijd. Dat vond ik erg rot om te horen en ik nodigde haar uit om een keer te komen kijken of ze het leuk vond. Ik zelf vond het best spannend omdat ik niet zo goed wist hoe het zou gaan lopen. Haar ouders waren erg behulpzaam en gaven mij aan het begin wat tips en kwamen regelmatig kijken hoe het ging. Ik heb één keer de vraag waarom er een ‘groot meisje’ meedeed met de miniclub gekregen. Het antwoord: ‘Omdat ze knutselen leuk vind’ was genoeg om de rest van de weken er niets meer over te horen.  Het meisje had het onwijs naar haar zin en kwam elke ochtend met een grote glimlach meedoen bij het knutselen. Ik ben vooral erg blij dat ik haar een toffe zomer heb kunnen geven.

Tip

Uiteindelijk ben ik op alle drie de campings waar ik heb gewerkt kinderen en jongeren met een beperking tegengekomen. Het Syndroom van Down of doofheid bijvoorbeeld. Ik denk dat ik maar één tip kan geven: als je kinderen op de camping tegenkomt met een beperking, vraag of zij ook meedoen met de activiteiten die je organiseert. Probeer ze te betrekken. Er is voor iemand met een beperking niets vervelender dan dat iemand anders voor jou beslist of je iets wel of niet kan. Mocht je het zelf spannend vinden, vraag om tips bij de ouders. En ik kan je vertellen, kinderen kunnen heel direct zijn maar hoe makkelijk zij elkaar ook kunnen accepteren en beste vriendjes kunnen worden is geweldig om te zien.

 Onze blogger
Nicole Kuijf

Nicole Kuijf

Salut! Ik ben Nicole, 4e jaars studente Tourism Management in Rotterdam. Ik ben al 3 zomers animatrice in Frankijk via Team4Animation. Deze winter blog ik over mijn avonturen.

Iets voor jou? Check onze laatste vacatures.


Delen maar!