Ga jij het animatie avontuur aan in 2024? Solliciteer dan nu!

Interview met Denise voor Nationaleberoepengids.nl

Interview met Denise voor Nationaleberoepengids.nl

7 minuten
20-09-2016
Bart Schuurman

Denise, u allen bekend als regiomanager en trainer, begon ook ooit met een zomerbaan als animatrice. Ze werd geïnterviewd door nationaleberoepengids.nl over haar keuzes, het werk en het verloop van haar carrière bij Team4Animation. Je leest het interview hieronder of op de site van Nationaleberoepengids


Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Toen ik na mijn eindexamen VWO drie maanden vakantie had, wilde ik in de zomer iets anders gaan doen dan achter de kassa zitten bij de supermarkt. Vroeger ging ik met mijn ouders altijd kamperen in Frankrijk. De beslissing dat het campingwerk in Frankrijk moest worden, was dan ook snel gemaakt. Aangezien ik gek ben op kinderen, was de keuze voor animatiewerk een logische. Na wat googelen kwam ik al snel op de site Zomerjobs.nl terecht. Ik vulde het sollicitatieformulier in en kreeg al snel bericht dat ik mocht komen solliciteren. Een paar dagen later kwam het verlossende mailtje: ik ging op een camping in Frankrijk werken!”

Welke opleiding heb je gevolgd om Animatrice te worden?
“Er worden door het animatiebedrijf  animatietrainingen georganiseerd. Tijdens die training volg je workshops bij ervaren animateurs en word je helemaal klaargestoomd voor de zomer. Vrijwel alles wat je op de camping tegen kan komen, komt aan bod. Er zijn workshops miniclub, show, drama, sport en nog veel meer. Verder word je ook tijdens het werk op de camping nog begeleid en gecoacht door het animatiebedrijf.”
“Toen ik na mijn eindexamen VWO drie maanden vakantie had, wilde ik in de zomer iets anders gaan doen dan achter de kassa zitten bij de supermarkt”

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
“De gemiddelde werkdag begint op de meeste campings voor het animatiepersoneel rond half tien ’s ochtends. Je begint dan met de voorbereidingen voor de miniclub die om tien uur start. In de miniclub ben je ’s ochtends meestal aan het knutselen. Een activiteit die erg leuk is, is het maken van lampionnen met de kinderen. Hiermee kun je dan ’s avonds een optocht over de camping lopen. Meestal duurt zo’n activiteit tot 12 uur.
Na twaalf uur heb je de tijd om te lunchen (hier nemen de Fransen uitgebreid te tijd voor) en kun je de activiteiten voor de middag voorbereiden. Dit kan weer een miniclubactiviteit zijn, maar bijvoorbeeld ook een sporttoernooi voor de jongeren/ volwassenen op de camping, zoals voetbal, waterpolo of pingpong.
Wanneer je klaar bent met de middagactiviteit is je dag nog niet afgelopen! Meestal zijn er op de camping ook avondactiviteiten. Een goed voorbeeld daarvan is de minidisco, lekker dansen met de kleintjes, deze activiteit is meestal de grote favoriet! Bij avondactiviteiten kun je ook denken aan een avondspel, disco of bijvoorbeeld karaoke.
Aan het eind van de avondactiviteiten is je werkdag afgelopen. Lekker een drankje doen met  de collega’s op de camping en daarna niet al te laat naar bed, want de volgende werkdag begint weer om half 10.”

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
“Als Animatrice is het belangrijk dat je goed bent met mensen. Een Animatrice moet gastvrijheid uitstralen en met iedereen een praatje kunnen maken. Daarnaast moet het werken met kinderen je liggen. Zij zullen de hele dag om je heen hangen. Dit moet je leuk vinden! Verder is enthousiasme heel erg belangrijk. Animatie is hard werken maar met een goede dosis enthousiasme kom je heel ver.”

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
“De grootste uitdaging voor mij is denk ik het werken in een ander land. Je komt in een land waarvan je de taal misschien niet heel goed spreekt, waar de cultuur anders is en iedereen andere gewoontes heeft. In het begin is dat heel erg wennen, maar als je je draai eenmaal gevonden hebt, is het fantastisch! Ik heb de Franse taal en cultuur echt omarmd en mis het ontzettend wanneer ik weer terug in Nederland ben.”

Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?
“Wanneer je op een camping werkt, is iedereen in vakantiestemming. Dit is op zich al een heerlijke omgeving om in te werken. Maar wanneer je van campinggasten terugkrijgt dat zij mede dankzij jou een fantastische vakantie hebben gehad, geeft dit ontzettend veel voldoening. Daarnaast is de lach op de gezichten van de kinderen geweldig.”
“In het begin is het erg wennen, maar als je je draai eenmaal gevonden hebt, is het fantastisch!”

Wat maakt deze baan aantrekkelijk?
“Animatiewerk doen is geweldig. Je bent acht weken lang in een prachtig land met lekker weer en je doet alleen maar leuke dingen. Het voelt als twee maanden vakantie in het buitenland en je krijgt er nog voor betaald ook!”
Denise regiomanager
Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
“Er is eigenlijk maar één ding dat ik minder leuk vind aan het werk en dat is dat ik mijn familie en vrienden elk jaar twee maanden moet missen. Toch weegt dit nadeel niet op tegen alle voordelen, want ik ga deze zomer al weer voor de vierde keer!”
Wat zou je doen als je geen Animatrice zou zijn?
“Als ik geen Animatrice zou zijn, zou ik waarschijnlijk in de zomer een bijbaantje in de horeca hebben in Nederland. Veel minder leuk dan lekker in Frankrijk werken in de animatie!”
Wat was je droombaan als kind?
“Als klein kind wilde ik altijd juf worden. Daar studeer ik nu voor, dus die droom komt uit. Toen ik veertien was kwam ik op een camping waar animatie was. Dit vond ik toen zo gaaf dat ik mij toen al voor had genomen dat ook een keer te gaan doen.”
Hoe zie je jouw toekomst van Animatrice?
“Komende zomer ga ik als regiocoördinator werken voor Zomerjobs in Frankrijk. Dat houdt in dat ik langs alle campings ga waar Animatrices van Zomerjobs werken, voor ondersteuning en coaching. Dit is een leuke afwisseling na drie jaar als Animatrice te hebben gewerkt.  Ik hoop nog heel wat jaren dit werk te kunnen doen en mijn ervaringen met nieuwe Animators te kunnen delen.”
Welk advies zou jij mensen die Animatrice willen worden geven?
“Gewoon doen! Ik hoor vaak dat mensen het niet doen, omdat ze niet hun hele vakantie op willen geven. Als je eenmaal een keer bent geweest, zul je merken dat acht weken animatiewerk doen veel leuker is dan twee weken vakantie en voor de rest in Nederland werken.
Als je in Frankrijk wilt werken is het natuurlijk wel belangrijk dat je een beetje Frans spreekt. Dat wordt oefenen!”
site-28

WELKOM BIJ DE CLUB

  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!