Het leukste vakantiewerk in 2024! Ben jij klaar voor een nieuw avontuur en ga je voor de zomer van je leven? Solliciteer dan nu

Het tussenjaar

Het tussenjaar

6 minuten
17-02-2016
Richard Otten

Veel scholieren die in hun laatste jaar van de HAVO of VWO zitten overkomt het: keuzestress! Wat moet ik straks studeren? Iedereen heeft goedbedoelde adviezen, maar ja… Wat vind JIJ leuk? En kan je er straks wel een baan in vinden? Soms is het goed om bij grote twijfel over je studie, de keuze even uit te stellen en een tussenjaar te gaan doen. Sommigen spreken ook wel van een ‘gap year’ of een breekjaar. Je kan zo de beslissing even uitstellen en in het tussenjaar je tijd zinvol besteden door bijvoorbeeld te gaan reizen en te werken, of nog beter: een combinatie van die twee: werken in het buitenland!

Investeren in jezelf

In elk geval zal een tussenjaar ervoor zorgen dat juist andere dingen leert dan op school. Ook zal je merken dat je met werken in het buitenland niet direct je bankrekening spekt. Reizen en werken in het buitenland kost altijd meer geld dan je denkt, maar… doordat je investeert in jezelf, krijg je er veel voor terug:

  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Uitdagingen en ervaringen meemaken
  • Talenkennis
  • Je bouwt een interessante CV op (werkgevers zijn later dol op dit soort bijbaantjes!)
  • Begrip voor andere culturen
  • Relativeringsvermogen

En dan hebben we het nog niet eens over die ontelbare foto’s die je maakt en al die leuke mensen die je gaat ontmoeten! Hierdoor zal je groeien als persoon en wellicht is daardoor de studiekeuze uiteindelijk ook makkelijker. Misschien klinkt straks die studie geneeskunde toch niet ideaal en ga je jouw passie volgen door je in te schrijven voor de theaterschool! Of juist andersom. Dat kan natuurlijk ook 🙂

Goed begin van het tussenjaar

In elk geval is een zomerbaan op een camping in het  buitenland een goed begin. Je kan direct na je eindexamens vertrekken en werkt bijvoorbeeld tijdens het hoogseizoen (juli en augustus) als animateur of animatrice om de gasten te vermaken. Vaak is zo’n zomerjob een goede test om te zien of je twee maanden van huis kan zijn. Mis je thuis? Je ouders? De kat? De hagelslag? Twee maanden klinkt misschien nu kort, maar kan lang duren als je het niet naar je zin hebt.

Bovendien werk je op een camping in een relatief bekende omgeving. Je hebt wellicht ooit zelf met je ouders gekampeerd en was vroeger ook te vinden in de miniclub. Daarnaast zijn op de camping natuurlijk veel Nederlandse gasten te vinden, waardoor je jezelf grotendeels in je eigen taal kan redden. Tot slot ligt Frankrijk of Italië niet aan de andere kant van de wereld. Je ouders, je vriend of vriendinnen kunnen zeker even langs komen en in het geval dat er iets erg gebeurt, ben je binnen een dag weer thuis.

Wereld aan je voeten!

Nadat je twee maanden op een camping hebt gewerkt, ben je er helemaal klaar voor. De wereld ligt aan je voeten! Misschien ga je daarna nog verder weg. Er zijn vele mogelijkheden en je zal zeker niet de eerste zijn die direct na zijn of haar laatste dag op de camping direct door reisde naar het volgende avontuur. Zo kan je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gaan doen of juist een verre reis gaan maken. Of misschien ga je liever op een talenschool werken of kies je voor au pair werk? Alweer een keuzestress moment? Zou goed kunnen! Alles is namelijk leuk. Bedrijven zoals wilweg.nl, plus taalreizen en activity international kunnen je in ieder geval goed op weg helpen.

En onthoud: elke ervaring in het buitenland is goed. Het is per slot van rekening JOUW ervaring. Doe daarom vooral wat jij leuk vindt en ga niet de droom van iemand anders najagen. Dat hou je niet lang vol.

Kortom: tussenjaar in een notendop

Een tussenjaar is een waardevolle ervaring. Je zal er later met plezier aan terugdenken. Als je er voor kiest om in dat tussenjaar naar het buitenland te gaan om te reizen en te werken, maar je bent er nog niet helemaal zeker van dan is campingwerk in Frankrijk of Italië een goed begin! Een ‘gap year’ is lang en je hebt na de zomer op de camping nog tijd genoeg om andere plannen te maken. Daarnaast verdien je geld, is het niet ver van huis en werk je in een relatief veilige omgeving.

Nog niet overtuigd?

Of misschien zijn je ouders nog niet overtuigd van je plannen. Wijs ze dan op dit onderzoek, waaruit blijkt dat scholieren die voor hun universiteits- of HBO studie een jaar gewerkt of gereisd hebben, minder vaak uitvallen in hun eerste studiejaar dan studenten die direct gaan studeren na hun eindexamen. Het blijkt dat het effect van het tussenjaar in het buitenland is, dat de meeste studenten zekerder zijn van hun uiteindelijke studiekeuze. Dat argument kan je mooi gebruiken als je met je ouders om de tafel gaat 😉

Oja! En door dat nieuwe leenstelsel moet je tegenwoordig veel sneller door je studie heen zwoegen dan vroeger. Met andere woorden; er is minder tijd tijdens je studiejaren om nog een jaartje vertraging op te lopen. Ook om die reden kiezen veel scholieren om eerst even iets van de wereld te zien, in plaats van de schoolbanken.

Zou je een tussenjaar overwegen?

Of weet je het al zeker dat je het gaat doen? Of kies je juist voor de schoolbanken? Ik ben benieuwd! Heb je ten slotte hulp nodig bij het maken van keuzes? Vul dan de WilWegWijzer in! En als je vragen of opmerkingen hebt naar aanleiding van dit verhaal, plaats het in de comments of neem contact met ons op via de mail. Wij hebben allemaal ooit eens in jouw schoenen gestaan en kunnen je misschien nog een gouden tip geven. Succes met je laatste loodjes op school. Nog even doorzetten. Je tussenjaar wacht op je!

WELKOM BIJ DE CLUB

  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!