Het leukste vakantiewerk in 2024! Ben jij klaar voor een nieuw avontuur en ga je voor de zomer van je leven? Solliciteer dan nu

Het letterspel

Het letterspel

3 minuten
28-02-2018
TOP Animation

Tijdens mijn tweede zomer werkte ik op camping La Roche d’Ully in Ornans. De eerste week stond in het teken van de Franse Kinderboekenweek en hierdoor werd ons programma (en dus het letterspel) bepaald door de campingbazin. Alles had te maken met letters, boeken en literaire figuren. 

Een van de activiteiten op het programma was ‘het letterspel’. Mijn collega en ik hadden hier nog nooit van gehoord en hebben een aantal keer aan de bazin moeten vragen wat hiermee bedoeld werd. Het was daarom ook best spannend om het voor de eerste keer uit te voeren. Maar daar stonden we dan op woensdagavond, we hadden het spel op het programma gezet en we hadden al een hoop vragen erover moeten beantwoorden.

Het spel

Van tevoren zorg je dat je de materialen klaar hebt staan. Per team is er een tafel aanwezig. Verder heb je kaartjes met alle letters van het alfabet daarop in een hoed of pet. Vergeet natuurlijk ook de stopwatch en fluitje niet! Schreeuwen mag ook, ligt een beetje aan de camping waar je op staat. Na het ontvangen van je gasten, leg je de spelregels uit. Jij trekt per ronde een letter uit de hoed, de gasten krijgen dan per team 3-5 minuten de tijd om zoveel mogelijk voorwerpen te vinden die starten met die letter. Na die tijd fluit of schreeuw je over de camping als signaal dat ze terug moeten komen. Als het goed is, zijn de tafels gevuld met voorwerpen en is het tellen geblazen. Per gevonden voorwerp is het een punt en het team dat aan het einde van de avond de meeste punten heeft wint.

Eigen regels

Het leuke aan dit spel is dat je zelf regels bij kunt verzinnen. Zo is het makkelijk voor kinderen om een kleur te gebruiken. Bijvoorbeeld bij de letter ‘G’ komen zij al vaak aanzetten met de groene trui en het gele kopje. Dit is natuurlijk minder leuk, het is daarom ook handig om van te voren af te spreken dat er maar 1 kleur per ronde gebruikt mag worden.

Omdat de kans zeer groot is dat er meerdere talen meespelen is het ook handig om van te voren aan de gasten uit te leggen dat de letters populairder kunnen zijn in de ene taal dan in de andere. Met de letter ‘K’ kun je in het Nederlands toch best wel veel voorwerpen bedenken terwijl dit in het Frans zowat onmogelijk is. Daarnaast beginnen veel voorwerpen met een andere beginletter in een andere taal. Een voorbeeldje: een appel in het Frans is een pomme.

Uiteindelijk is het echt een heel tof spel om te spelen. Het is makkelijk in de voorbereiding en het kan gespeeld worden met de hele camping. Leg de regels van te voren goed uit zodat er tijdens het spelen geen scheve gezichten komen. Je kan zelf beslissen hoeveel rondes er gespeeld worden en met hoeveel teams er meegedaan kan worden. Dan rest er nu nog een ding, Ready… Get set… Go!

WELKOM BIJ DE CLUB

  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Werken in Frankrijk?

Klik dan hier!

Werken in Nederland?

Klik dan hier!

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!