Het leukste vakantiewerk in 2024! Ben jij klaar voor een nieuw avontuur en ga je voor de zomer van je leven? Solliciteer dan nu

Heimwee op de camping

Heimwee op de camping

5 minuten
11-01-2019
TOP Animation

Naast dat dit mijn vierde zomer was voor Team4Animation, is het ook mijn vierde jaar bloggen. Ik heb vaker over dit onderwerp geschreven. Heimwee is iets wat best wel vaak voorkomt bij de animateurs die in het buitenland werken. Mocht je er last van hebben, dan is het zeker iets waar je je niet voor hoeft te schamen. Ik denk dat er een paar algemene redenen zijn voor de heimwee. 

Voor het eerst alleen van huis

We’ve all been there, done that. De eerste keer op vakantie zonder onze ouders. Misschien heb je dat wel gedaan maar is het de eerste keer dat je op jezelf woont. En dat doe je dan gelijk even in het buitenland, waar het allemaal toch even anders is. Super gaaf natuurlijk! Denk even aan wat voor onwijs gave zomer je tegemoet gaat.

In juli 2015 vertrok ik naar Frankrijk voor mijn eerste zomer. Mijn ouders besloten mij naar de camping te brengen. Het was niet de eerste keer dat ik op reis ging zonder mijn ouders, ik volg een opleiding waar we regelmatig op reis gaan, maar het was wel de eerste keer dat ik op mezelf zou gaan wonen. Ik had het die zomer echt getroffen, als accommodatie kreeg ik een studio helemaal voor mezelf. Een eigen badkamer en keuken. Echt heel fijn! Toch heb ik de eerste drie weken de ogen uit mijn hoofd gehuild. Het was gewoon echt even wennen.

Giga cultuurshock

‘Pff Frankrijk is een West-Europees land, stel je niet zo aan met je cultuurshock!’ Fout! Frankrijk mag dan onderdeel van Europa zijn, en ook echt wel modern.. Er zijn zó veel verschillen met Nederland. Ik snap best dat mensen die daar niet aan gewend zijn op een bepaald moment zoiets hebben van Wat doe ik hier?

Mijn eerste zomer werkte is als enige Nederlander op de camping. Ik had hier zelf om gevraagd omdat ik echt Frans wilde leren. Ik kwam er al vrij snel achter dat het in Frankrijk op veel dingen net iets anders loopt dan in Nederland. Bijvoorbeeld, tussen één en vier in de middag gebeurd er vrij weinig. Fransen hebben namelijk een lange lunchpauze. Veel mensen gaan ook uiteten tussen de middag. Ze eten daarom ook pas erg laat in de avond. Kijk dus niet raar op als veel restaurants pas om half acht open gaan.  Andere dingen die me zijn opgevallen: Roken is de normaalste zaak van de wereld, ook als je in gesprek bent met iemand, Ik werd raar aangekeken omdat ik geen wijn dronk, kinderen gaan vaak met opa en oma op vakantie (Taalblunder: Papi en Mami zijn dus opa en oma en niet papa en mama), en kinderen moeten de juf of meester vaak een kus geven op de wang wanneer ze school (of miniclub) verlaten.

Kijk dus niet raar op als er ineens iets anders is dan thuis. Doe gewoon lekker mee met de rest. When in Rome, do as the Romans do. Ik beloof je, als je er een beetje aan gewend bent wordt je met open armen ontvangen. Ik krijg nog steeds kaarten van mijn Franse leen opa en oma die ik in 2016 op mijn tweede camping heb leren kennen.

Te hoge verwachtingen 

“Ik heb Frans examen gedaan op Havo of Vwo niveau dus ik spreek vloeiend Frans.” Hoe ernstig ik ook had gehoopt dat dit waar zou zijn, dit is het helaas niet. Tenzij je een taalwonder bent natuurlijk! Het Frans dat je op de middelbare leert is het Algemene Beschaafde Frans. Maar in Frankrijk is het, net zoals in Nederland, erg moeilijk om mensen te vinden die dit spreken. Denk aan dialecten, straattaal en spreektaal. Het kan dus wel eens voorkomen dat je door een accent echt geen idee hebt wat mensen nou eigenlijk tegen je zeggen.

Dit is natuurlijk niet erg, van het maken van fouten leer je. Dus ga daar staan tijdens die miniclub, welkomstborrel of meeleeftheater en durf het gewoon. Geloof me, er is geen animateur die geen grappig verhaal kan vertellen over hoe hij die ene keer een fout maakte in de uitleg. Daarnaast waarderen ze het in Frankrijk heel erg als je Frans probeert te spreken. Er is geen betere plek om de taal te leren dan in de praktijk.

Mocht je deze zomer aan de slag gaan en heb je last van heimwee? Ga dan niet stilzitten! Ga op pad met die leuke collega’s, kijk welke Team4Animation collega’s er in de buurt zitten of bel even met de regiomanager. Ga op je vrije dag leuke dingen doen, en maak contact met die leuke gezinnen op de camping. Houd vol en je zal een onwijs toffe ervaring hebben die niemand je meer afneemt.

 

 

WELKOM BIJ DE CLUB

  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Werken in Frankrijk?

Klik dan hier!

Werken in Nederland?

Klik dan hier!

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!