Het leukste vakantiewerk in 2024! Ben jij klaar voor een nieuw avontuur en ga je voor de zomer van je leven? Solliciteer dan nu

Heimwee op de camping en nu?

Heimwee op de camping en nu?

4 minuten
03-01-2018
Nicole Kuijf

In 2015 besloot ik ondanks heimwee voor twee maanden naar Frankrijk te gaan. Ik was net begonnen met mijn eerste jaar Tourism management en ik gaf op school aan dat ik op zoek was naar een zomerbaantje dat met toerisme te maken heeft. Een klasgenootje wees me toen op Team4Animation. Solliciteren en zo geschiedde, 6 maanden later stond ik in Frankrijk.

Mijn eerste zomer was op een vakantiepark in de Vendée, het Westen van Frankrijk. Ik stond daar als enige Nederlandse animatrice en werkte samen met een Fransman. Dit had ik als voorkeur opgegeven bij mijn sollicitatie aangezien ik mijn Frans heel graag wilde verbeteren. Ik had er super veel zin in maar was ook wel heel erg zenuwachtig. Wat nou als het niet goed gaat? Je raad het misschien al, het ging de eerste weken ook niet goed.

Zorg dat je de cultuurshock overleefd 

Nu ik erop terugkijk merk ik dat ik de eerste weken gewoon een flinke cultuurshock heb gehad. Het klinkt misschien raar want Frankrijk is een land dat opeens extreem anders is dan Nederland. Ik kwam niet terecht in een dorp zonder voorzieningen en er was ook gewoon elektriciteit. Maar toch kan een andere cultuur je flink in shock brengen. Waar ik veel moeite mee heb gehad was een collega die het niet nodig vond om op tijd te komen, of uberhaupt bij een activiteit aanwezig te zijn. Heel vervelend, maar na 3 zomers ben ik er nu ondertussen aan gewend dat Fransen gewoon niet altijd op tijd zijn.

Houd contact met thuis 

Als je bekend bent met heimwee heb je vast ook vaker gehoord dat je zo min mogelijk contact moet zoeken met thuis. Dit zodat je heimwee niet verergert of juist aangewakkerd wordt. Persoonlijk denk ik dat dit per persoon verschilt. Ik vond het juist heel fijn om zo nu en dan met mijn ouders te bellen of te appen. Aan de ene kant omdat zij dan gelijk konden horen wat ik allemaal aan het doen was en aan de andere kant om te horen dat het thuis ook goed ging.

Praat over je heimwee 

Heimwee is iets wat niet weggaat als je alleen erover blijft piekeren. Probeer er met iemand over te praten. Geloof me het is niet kinderachtig en zelfs de meest ervaren reiziger kan het nog steeds een keer krijgen. Bij mij hielp het erg om een praatje te maken met de Nederlandse gasten. Dit was erg gezellig en ook nog eens goed voor de contacten op de camping. Daarnaast werd er op de camping naast mij toevallig een Team4Animation collega geplaatst die zelf ook heimweeproblemen had. Het hielp om met haar samen op vrije dagen of middagen wat leuks te gaan doen. Het eerste jaar heb ik ook een aantal keer bezoek gehad van de regiomanagers. Erg fijn om even een praatje te kunnen maken over hoe het gaat, zij zijn ook via de telefoon beschikbaar als ze even niet in de buurt zijn.

Het allér, allér belangrijkste is dat je het onwijs naar je zin gaat hebben in Frankrijk, Italië of Spanje deze zomer. Mocht het even tegenzitten, houd vol en bedenk dat deze toffe ervaring je niet meer afgepakt kan worden! 

WELKOM BIJ DE CLUB

  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!