Ga jij het animatie avontuur aan in 2024? Solliciteer dan nu!

Feestdagen in Frankrijk & Italië

Feestdagen in Frankrijk & Italië

5 minuten
11-04-2014
Jeroen Fermont

Heb je een keer totáál geen inspiratie voor een leuk animatieprogramma? Denk dan aan thema’s zoals cowboys/indianen/piraten, maar houdt ook rekening met de feestdagen! In dit blog vind je een lijstje met diverse feestdagen in Frankrijk en Italië en andere dagen waar je rekening mee kunt houden in de zomer.

First of all: natuurlijk het WK! Geen feestdag maar een hele feestmaand, als het Nederlands elftal het een beetje goed doet natuurlijk.  Laat de hele camping oranje (of natuurlijk de kleuren rood, wit en blauw, dat houdt de Fransen ook tevreden) kleuren samen met de kids. Het WK begint op 12 juni en de finale zal gespeeld worden op zondag 13 juli. Je kunt hier het volledige speelschema vinden.
Voor wat knutselideeën voor het WK kun je hier op ons Pinterest account kijken. Ook voor andere knutselideeën en inspiratie trouwens.

Feestdagen in Frankrijk

 • De dag van de Arbeid: dit is op 1 mei en is een officiële feestdag. Houdt dus rekening met winkels die dicht kunnen zijn.
 • Fête de la Victoire: voor de genen die al vroeg van start gaan in Frankrijk, dit feest van de overwinning valt op donderdag 8 mei. Dit is een nationale feestdag waarbij de wapenstilstand van 1945 wordt herdacht. In de ochtend en het begin van de middag vindt er in Parijs een militaire stoet plaats en een kranslegging. En de Franse president legt in Parijs een krans onder de ‘Arc de Triomphe’ bij het graf van de onbekende soldaat.
 • La fête des mères, oftewel Moederdag. Dit jaar valt deze dag op zondag 25 mei.
 • La fête des pères, oftewel Vaderdag. Dit jaar valt deze dag op zondag 15 juni.
 • Fête de la Musique, dit is een muziekfeest dat in heel Frankrijk wordt gevierd op de langste dag van het jaar, 21 juni dus. Soms ook een paar dagen later of eerder. Dit feest wordt in heel Frankrijk gevierd op pleinen en straten, maar ook in gebouwen als postkantoren, ziekenhuizen en zelfs in gevangenissen. In veel gemeenten in Frankrijk wordt er een speciale muziekpresentatie gegeven. Lekker de hele dag bezig gaan met minidisco, karaoke en gitaarmuziek bij een kampvuurtje dus!
 • Quatorze Juillet, 14 juli dus, is een nationale feestdag. Op deze dag wordt de Franse revolutie herdacht. Nog steeds is de verjaardag van deze revolutie een groot feest in heel Frankrijk. Overal hangen rood-wit-blauwe vlaggen en iedereen trekt hun mooiste kleren aan. Op het plein van elke stad worden grote tafels neergezet en er speelt een muziekkorps. ’s Avonds wordt er gedanst en heel wat wijn gedronken.

Feestdagen in Italië

 • Festa del lavoro: op 1 mei wordt deze dag gevierd. In tegenstelling tot Nederland wordt la festa del lavoro, de dag van de arbeid, in Italië als officiële feestdag aangemerkt. De strijd voor betere arbeidsrechten begon in 1866 in de Stati Uniti. De eerste Italiaanse strijd was op 20 april 1890 in Napoli.
  Op deze dag wordt er veel gedemonstreerd maar vinden er ook veel festiviteiten plaats. Let op: op deze dag zijn de winkels dicht en geldt er een feestdagenregeling voor het OV.
 • Il giorno della mamma, oftewel Moederdag. Dit jaar valt deze dag op zondag 25 mei.
 • Il giorno del papà, oftewel Vaderdag. Attenzione: deze dag wordt in Italië op 19 maart gevierd, dus niet op 15 juni.
 • Festa della Repubblica: Jaarlijks op 2 juni vieren de Italianen ‘Festa della Repubblica’ (het feest van de republiek). Dit was de dag dat, in 1946, Italië een republiek werd.
 • Vinalia Rustica: De oude Romeinen vierden op 19 augustus de Vinalia Rustica, ter ere van Jupiter, de God van lucht, licht en warmte. Het feest dat het begin van de wijnoogst aankondigde. Goed excuus om lekker wijntjes te gaan drinken dus. 🙂

Religieuze dagen om eventueel rekening mee te houden (je weet maar nooit):

 • Hemelvaartsdag valt dit jaar op 29 mei.
 • Pinksteren valt op zondag 8 en maandag 9 juni.
 • Van 28 juni t/m 28 juli is de Ramadan. En van 29 t/m 31 juli is het Suikerfeest
 • Maria-Tenhemelopneming (Ferragosto/L’Assomption de Marie), valt op 15 augustus en is in veel landen, waaronder ook Frankrijk en Italië, een wettelijke feestdag.

 

WELKOM BIJ DE CLUB

 • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
 • Je slaapplek is een huisje op de camping
 • Wij regelen alle administratie met de camping

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!