Epo

2 Minuten
13 Aug 2016

Epo (erythropoietine) is een hormoon dat wordt aangemaakt door de nieren als reactie op een tekort aan zuurstof. Door dit hormoon wordt de erythropoiese gestimuleerd, waardoor het zuurstoftransport verbetert.

Met andere woorden: bij minder zuurstof meer epo, waardoor je meer rode bloedcellen krijgt die ervoor zorgen dat er meer zuurstof getransporteerd kan worden in je bloedbaan. En ja, epo staat ook wel bekend als de drug die wielrenners gebruiken om hun sportprestaties te verbeteren; en dan te bedenken dat het een lichaamseigen stof is.
De geneeskundestudent in mij komt genadeloos naar boven als mijn ademhalingafrequentie met de hoogte waarop ik mij bevind, stijgt. Ruim 4 weken heb ik geleefd en gewerkt middenin de bergen. Zonder overdrijven moet je je oren klaren voor je op de camping komt, omdat je anders het gevoel hebt dag je doof bent. De lucht is dus ijler en bovendien staat de camping dagelijks blauw van de rook.
Met andere woorden: ademhalen was wat moeilijker voor mij de afgelopen weken. Meteen schiet de gedachte door mijn hoofd dat mijn epo-levels dus misschien wel torenhoog zijn. Vet. Mag ik dus niet meedoen met wielrenwedstrijden, omdat ik dan zou worden verdacht van doping. Gelukkig ben ik hartstikke lui en zit enige vorm van een sportwedstrijd er bij mij niet in.
Komend jaar ga ik coschappen lopen. Over een paar weken ga ik ter voorbereiding oefenen met bloed prikken op mijn medestudenten, wat dus betekent dat ook ik lekgeprikt zal worden. De verleiding is groot om mijn epo-levels te bepalen. Toch hou ik me in; dat is natuurlijk totaal niet professioneel.
Maar het knaagt wel een beetje.
Over de blogger
Sanne Kox
Sanne Kox

Hi, mijn naam is Sanne en deze zomer heb ik lekker geblogd voor Team4Animation hier lezen.

alle blogs van Sanne
Vacature bij deze blog
Kinderentertainer in een klein team in Frankrijk

Kinderentertainer in een klein team in Frankrijk

Land
Frankrijk
Salaris
€1150
Periode
Zomer 2022