Ga jij het animatie avontuur aan in 2024? Solliciteer dan nu!

Eerste hulp bij Franse collega’s

Eerste hulp bij Franse collega’s

3 minuten
01-02-2016
Liz Zoetekouw

Andere taal, humor, drankjes… Je Franse collega’s zijn anders dan je Nederlandse vrienden en vriendinnen. Geen paniek! Welkom bij de snelcursus ‘Franse collega’s: how to omgaan ermee’.

Taal

Probleem: De eerste aansluiting is meteen al lastig, gewoon omdat je niet mee kan doen met de watervalgesprekken die je collega’s onderling voeren. Daarom wend jij je liever tot de Nederlandse gasten of tot je telefoon…
Oplossing: In het begin zat ik er vooral breed glimlachend bij, terwijl ik wanhopige pogingen deed om het gesprek te volgen. De sleutel is blijven lachen: dan lijk je in ieder geval aardig. Verder heb ik in één-op-één-contact geïnvesteerd; door te oefenen kun je de watervalgesprekken steeds beter volgen.

Humor

Probleem: Mijn humor is nogal gemeen en sarcastisch. Door de taalbarrière dachten mijn collega’s altijd óf dat ik ze keihard beledigde óf dat ze me verkeerd begrepen.
Oplossing: Saaie, aardige grappen maken. Nee, als je echt aan het sarcasme wilt, kun je steeds ‘je rigole’ (‘ik maak een grapje’) toevoegen. Dan wordt er wel om je fantastische grappen gelachen.

Alcohol

Problemen: Het favoriete drankje is geen wijn, maar ‘demi-pêche’. Dat is bier met perziksiroop. Verder nemen Fransen het niet zo nauw met het fenomeen ‘bobben’.

Oplossingen: Demi-pêche is lekker, dus dit is geen probleem want je kun gewoon meedrinken. Over het bobben raad ik aan om van tevoren te weten hoe je heen- en teruggaat. Kun je je daar in ieder geval op voorbereiden en hoef je niet mee te gaan als je het eng vindt!

Autorijden

Probleem: Ik werd altijd uitgelachen vanwege mijn privépaniek als ik bij iemand in de auto zat. Mijn collega’s kenden de wegen natuurlijk een stuk beter en scheurden daarom gerust met 80 kilometer per uur door de bergen. Het is blijkbaar ook grappig om boos naar random fietsers te toeteren.
Oplossing: Geen. Dit moet je accepteren. Of je kunt gaan slapen in de auto.

Cultuurrestjes

Franse collega’s zijn Frans, dus je kunt niet met ze lachen om een vreemde Franse gewoonte. Dat begrijpen ze niet en dan beledig je ze.

VERDER ZIJN ZE SUPERLIEF, LEUK, AARDIG, GRAPPIG EN FANTASTISCH. Ik heb nog regelmatig contact met ze!

WELKOM BIJ DE CLUB

  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!