Eerste hulp bij Franse collega’s

Eerste hulp bij Franse collega’s

Andere taal, humor, drankjes… Je Franse collega’s zijn anders dan je Nederlandse vrienden en vriendinnen. Geen paniek! Welkom bij de snelcursus ‘Franse collega’s: how to omgaan ermee’.

Taal

Probleem: De eerste aansluiting is meteen al lastig, gewoon omdat je niet mee kan doen met de watervalgesprekken die je collega’s onderling voeren. Daarom wend jij je liever tot de Nederlandse gasten of tot je telefoon…
Oplossing: In het begin zat ik er vooral breed glimlachend bij, terwijl ik wanhopige pogingen deed om het gesprek te volgen. De sleutel is blijven lachen: dan lijk je in ieder geval aardig. Verder heb ik in één-op-één-contact geïnvesteerd; door te oefenen kun je de watervalgesprekken steeds beter volgen.

Humor

Probleem: Mijn humor is nogal gemeen en sarcastisch. Door de taalbarrière dachten mijn collega’s altijd óf dat ik ze keihard beledigde óf dat ze me verkeerd begrepen.
Oplossing: Saaie, aardige grappen maken. Nee, als je echt aan het sarcasme wilt, kun je steeds ‘je rigole’ (‘ik maak een grapje’) toevoegen. Dan wordt er wel om je fantastische grappen gelachen.

Alcohol

Problemen: Het favoriete drankje is geen wijn, maar ‘demi-pêche’. Dat is bier met perziksiroop. Verder nemen Fransen het niet zo nauw met het fenomeen ‘bobben’.

Oplossingen: Demi-pêche is lekker, dus dit is geen probleem want je kun gewoon meedrinken. Over het bobben raad ik aan om van tevoren te weten hoe je heen- en teruggaat. Kun je je daar in ieder geval op voorbereiden en hoef je niet mee te gaan als je het eng vindt!

Autorijden

Probleem: Ik werd altijd uitgelachen vanwege mijn privépaniek als ik bij iemand in de auto zat. Mijn collega’s kenden de wegen natuurlijk een stuk beter en scheurden daarom gerust met 80 kilometer per uur door de bergen. Het is blijkbaar ook grappig om boos naar random fietsers te toeteren.
Oplossing: Geen. Dit moet je accepteren. Of je kunt gaan slapen in de auto.

Cultuurrestjes

Franse collega’s zijn Frans, dus je kunt niet met ze lachen om een vreemde Franse gewoonte. Dat begrijpen ze niet en dan beledig je ze.

VERDER ZIJN ZE SUPERLIEF, LEUK, AARDIG, GRAPPIG EN FANTASTISCH. Ik heb nog regelmatig contact met ze!

Over de blogger
Liz Zoetekouw
Liz Zoetekouw

Yoooo ik ben Liz en ik ging deze zomer als Rio de Janeiro oftewel Regio-In-Opleiding (de Janeiro) door Frankrijk crossen. Hier ging ik leren hoe ik met boze campingbazen, verdrietige medewerkers en razende wegpiraten moest omgaan, maar ik werd ook als troubleshooter ingezet op een paar campings. Vorige zomer was ik animatrice op Mas de Champel, en ook daar heb ik blogs over geschreven.

alle blogs van Liz
Vacature bij deze blog
Kort maar krachtig aan de slag als entertainer!

Kort maar krachtig aan de slag als entertainer!

Land
Frankrijk
Salaris
€1150
Periode
Zomer 2022