Dag van de Franse taal: tien tongbrekers!

Dag van de Franse taal: tien tongbrekers!

2 Minuten
10 Nov 2016

De dag van de Franse taal, love it! Maar waarom is het soms zo’n onmogelijke taal? Bekijk deze tien tongbrekers eens!

1. Kinésithérapeute (kien-nee-sie-tera-peut)

Is therapeut voor gekke kinnen? Ik zou een hartverzakking krijgen als de huisarts zegt dat je hierheen moet, gelukkig is het ‘slechts’ de fysiotherapeut.

2. Caoutchouc (ka-oe-tjsoe)

Het zou het broertje van de Tsjoe Tsjoe Wa kunnen zijn, maar misschien wel het tegenovergestelde betekent dit woord: rubber!

3. Quincaillerie (kin-kaj-jer-ie)

Klinkt als een gekke ziekte uit de 18e eeuw, maar is in Frankrijk beter bekend als een ouderwetse ijzerhandel of Winkel van Sinkel

4. Coccinelle (kok-sie-nel)

Lekker in de mond ligt het wel, coccinelle. Zou door kunnen voor een scheldwoord wat je tegen langzaamrijdende Fransozen schreeuwt. Echter staat dit lieve beestje voor de vrede: een lieveheersbeestje!

5. Ostréiculteur (os-tree-ie-kul-teur)

 Welk onderdeel van mijn auto is stuk meneer de Franse automonteur? Onder de motorkap ga je ze alleen niet vinden. Wel op het menu van een restaurant: oesters!

6. Hurluberlu (uur-luu-ber-luu)

Doet denken aan een eiland in de Caraïben. Echter: Un hurluberlu is  een beetje apart persoon, een ‘buitenbeentje’ of een ‘vreemde snoeshaan’.

 7. Brouhaha (broe-ha-ha)

Ha ha ha ha, is het leuk ja? Misschien wel! Wat vind jij? Is geroezemoes grappig?

8. Dithyrambique (die-tier-am-biek)

Een Dithyrambique, wié heeft het niet in de keuken staan? Klinkt als een moeilijk apparaat maar dit is het Franse woord voor ‘welbespraakt’.

9. Loufoquerie (loe-fo-kur-rie)

Ik dacht dat je hier chique kon winkelen, maar volgende de Franse Van Dalen is dit volgens je gesprekspartner iets heel absurds, bizars of extravagants uitvreten.

10. Saperlipopette (sa-per-lie-po-pet)

Roep het eens drie keer hardop: sa-per-lie-po-pet! Voelt goed hè? Stiekem is het best schattig. Veel Franse oude omaatjes gebruiken het woord nog, het staat namelijk voor potjandorie!

Over de blogger
Mitchel van Essen
Mitchel van Essen

Salut, ik ben Mitchel. Ik kom uit Soest en ik heb drie zomers in het zuiden van Frankrijk gewerkt. Nu ben ik de social-king van Team4Animation en werk ik heel het jaar door op kantoor.

alle blogs van Mitchel
Vacature bij deze blog
Avontuurlijk animatiewerk

Avontuurlijk animatiewerk

Land
Frankrijk
Salaris
€1150
Periode
Zomer 2022