Het leukste vakantiewerk in 2024! Ben jij klaar voor een nieuw avontuur en ga je voor de zomer van je leven? Solliciteer dan nu

Dag van de Franse taal: tien tongbrekers!

Dag van de Franse taal: tien tongbrekers!

2 minuten
10-11-2016
Mitchel van Essen

De dag van de Franse taal, love it! Maar waarom is het soms zo’n onmogelijke taal? Bekijk deze tien tongbrekers eens!

1. Kinésithérapeute (kien-nee-sie-tera-peut)

Is therapeut voor gekke kinnen? Ik zou een hartverzakking krijgen als de huisarts zegt dat je hierheen moet, gelukkig is het ‘slechts’ de fysiotherapeut.

2. Caoutchouc (ka-oe-tjsoe)

Het zou het broertje van de Tsjoe Tsjoe Wa kunnen zijn, maar misschien wel het tegenovergestelde betekent dit woord: rubber!

3. Quincaillerie (kin-kaj-jer-ie)

Klinkt als een gekke ziekte uit de 18e eeuw, maar is in Frankrijk beter bekend als een ouderwetse ijzerhandel of Winkel van Sinkel

4. Coccinelle (kok-sie-nel)

Lekker in de mond ligt het wel, coccinelle. Zou door kunnen voor een scheldwoord wat je tegen langzaamrijdende Fransozen schreeuwt. Echter staat dit lieve beestje voor de vrede: een lieveheersbeestje!

5. Ostréiculteur (os-tree-ie-kul-teur)

 Welk onderdeel van mijn auto is stuk meneer de Franse automonteur? Onder de motorkap ga je ze alleen niet vinden. Wel op het menu van een restaurant: oesters!

6. Hurluberlu (uur-luu-ber-luu)

Doet denken aan een eiland in de Caraïben. Echter: Un hurluberlu is  een beetje apart persoon, een ‘buitenbeentje’ of een ‘vreemde snoeshaan’.

 7. Brouhaha (broe-ha-ha)

Ha ha ha ha, is het leuk ja? Misschien wel! Wat vind jij? Is geroezemoes grappig?

8. Dithyrambique (die-tier-am-biek)

Een Dithyrambique, wié heeft het niet in de keuken staan? Klinkt als een moeilijk apparaat maar dit is het Franse woord voor ‘welbespraakt’.

9. Loufoquerie (loe-fo-kur-rie)

Ik dacht dat je hier chique kon winkelen, maar volgende de Franse Van Dalen is dit volgens je gesprekspartner iets heel absurds, bizars of extravagants uitvreten.

10. Saperlipopette (sa-per-lie-po-pet)

Roep het eens drie keer hardop: sa-per-lie-po-pet! Voelt goed hè? Stiekem is het best schattig. Veel Franse oude omaatjes gebruiken het woord nog, het staat namelijk voor potjandorie!

WELKOM BIJ DE CLUB

  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!