Het leukste vakantiewerk in 2024! Ben jij klaar voor een nieuw avontuur en ga je voor de zomer van je leven? Solliciteer dan nu

Cultuurblunders: weerpraatjes en theetjes

Cultuurblunders: weerpraatjes en theetjes

3 minuten
05-01-2016
Liz Zoetekouw

‘Frankrijk, dat is toch gewoon West-Europa?’ Nu weet ik dat de verschillen tussen ons rood-wit-blauw en hun blauw-wit-rood behoorlijk groot zijn. Hier een overzicht van mijn vijf grootste cultuurblunders.

Theetje erbij

Ja, Fransen eten ’s middags warm eten. Maar met mijn collega’s at ik meestal een sandwich: stokbrood, vlees, sla en tomaten. Toen het wat kouder was, vroeg ik wie daar een kopje thee bij wilde. Ik ben keihard uitgelachen. ‘Zelfs mijn oma drinkt ’s middags gewoon alcohol!’ was het commentaar.

Mooi weer? Ja, mooi weer

Na een paar weken animatiewerk ontdekte ik hoe onbeleefd ik was geweest. Het bleek namelijk normaal om met elke gast die je tegenkomt te praten, ook als je niks te vertellen had. Dat ging ongeveer zo:

‘Bonjour !’
‘Bonjouuuur, *kus* ça *kus* va *kus* ?’
‘Oui ca va et vous ! Il fait beau hein?’
‘Oui, mais il fait chaud hein ? Trop chaud.’
‘Ah mais demain il va pleuvoir.’
‘Ah je déteste la pluie. Il y aura aussi beaucoup d’orages.’
‘Oui, ce n’est pas bien hein ?’
‘Non, ce n’est pas bien.’

Dan loop je door en kom je twee minuten later iemand tegen waartegen je dit gesprek kunt herhalen.

Boze ode

Frans wordt gepraat met weidse gebaren en hevige emoties. Mijn grootste blunder was toen ik stokbrood pakte. Een collega zag me en sprak me aan met gewijs en oerkreten. Ik werd rood en stamelde wat. Toen ik wat beter luisterde, bleek gelukkig dat ze een soort ode aan me bracht omdat ik niet rook.

Middle of nowhere

Mijn campingdorpje heeft denk ik vijftig inwoners, die op dorpsfeesten samen eten. Ik raakte aan de praat met een 35-jarige man en zijn moeder. Zij woonden samen en waren nog nooit buiten Frankrijk geweest. Ook niet buiten de Ardèche trouwens. Hij snapte niet dat ik ongehuwd was, want ik ben al 21. Ik snapte wel dat hij ongehuwd was.

Lekker kussen

Eigenlijk waren alle begroetingskussen blunders, dus hierbij een opsomming van de dagelijkse dilemma’s.
– Als iemand op een golfkarretje voor je stopt om gedag te zeggen, moet je dan helemaal naar binnen buigen om te kussen?
– Als iemand 20 meter van je afstaat en je hebt haast, moet je dan naar ze toelopen om te kussen?
– Als je iemand al eerder vandaag hebt gezien, maar toen even snel door moest, moet je dan nu alsnog kussen?
– Bij welke wang moet je beginnen?
– Moet ik al deze mensen kussen? (Als je wordt voorgesteld aan een groep)

Lees voor meer cultuurverschillen ook mijn andere blog!

WELKOM BIJ DE CLUB

  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!