Het leukste vakantiewerk in 2024! Ben jij klaar voor een nieuw avontuur en ga je voor de zomer van je leven? Solliciteer dan nu

Het 5 stappenplan ter voorbereiding op een cultuurshock

Het 5 stappenplan ter voorbereiding op een cultuurshock

5 minuten
01-01-2018
TOP Animation

Tijd voor een nieuwe blog! Leuk. Voor deze blog gaan we even uit van een worstcasescenario. Stel je voor: om 8 uur ´s ochtends de wekker en tot twaalf uur ´s nachts de knutsel voor bereiden, koude nachten in een kleine hut, al de sportactiviteiten verregend, een collega waarmee je alles-maar dan ook echt alles- oké niet alles maar echt héél veel- samen moet doen, mensen spreken een vreemde taal, etenstijden zijn raar, het aantal kinderen lijkt zich elke activiteit te verdubbelen, verantwoordelijk zijn voor al deze kinderen, stress. Na een week volgt de heimwee, je mist je huisdier, je mist avondeten met het gezin, je mist je vriend of vriendin, je mist je slaapkamer, je mist de Nederlandse taal en je mist hagelslag op brood. Geen paniek. Deze cultuurshock is te voorkomen! Dankzij mijn super 5 stappenplan. Is dit moeilijk? Nee! Is dit makkelijk? Ja!

Stap 1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Zeker voor de mensen die alleen gaan. Als je in een team werkt, zeker met Franse collega’s word je aangestuurd. Als je alleen gaat zal je veel alleen moeten organiseren. Begin in Nederland al met:

 • Het bedenken van een choreografie voor de aquagym.
 • Een afspeellijst maken voor de minidisco. TIP: begin altijd met de camping dans, wissel snelle dansjes af met langzame dansjes, laat kinderen stopdans spelen als je moe bent en sluit altijd af met hetzelfde liedje.
 • Het bedenken van kant en klare knutsels.
 • Oefen de woorden in de woordenlijst van je handboek.

Dit scheelt je een hoop werk als je eenmaal in het prachtige Frankrijk of Italië bent.      

lavendel

Stap 2. Rester calme

Als je tijdens een activiteit aanvoelt dat je niet top in je vel zit, plan dan in wanneer je tijd voor jezelf kan maken. Vaak heb je op de camping een podium in de recreatiezaal. Deze wordt meestal niet gebruikt tussen de activiteiten door. Perfect om je even terug te trekken overdag. Doe wat je thuis ook doet als je terug komt van een lange dag werk en je voeten doen zeer. Ga lekker: lezen, schrijven, muziek luisteren, muziek maken, Skypen met je schatje, grappige filmpjes kijken op Facebook of doe een power workout. Nog een TIP, op Spotify staan voorstellingen van beroemde cabaretiers. Download deze alvast voor het geval de Wi-Fi in Frankrijk niet snel is. Daarna voel je je weer helemaal de oude. Slaap je thuis met een knuffelbeer, speel je elke dag gitaar of basketbal. Zorg dat je je beer, gitaar en basketbal meeneemt vanuit Nederland! Dan voel je je meer thuis op de camping.

Stap 3. Just have fun!

Een van de belangrijkste dingen is dat jij het naar je zin hebt. Een blije animator betekent blije kinderen, betekent blije campinggasten, betekent een blije camping baas en zo voort. Animatiewerk is in de meeste gevallen zo moeilijk als je het zelf maakt. Kan je de buitenlandse kinderen moeilijk verstaan? Speel tikkertje. Tout le monde comprend ça. Begint het een uur voor dieren geluiden spel te regenen? Geen paniek, je kan je uitsloven en een jongens tegen de meisjes quiz organiseren maar een film is ook goed. De kinderen hebben overdag net zo hard rond gerend als jij en willen soms ook rust. Tijdens de film kan jij de laatste attributen van de knutsel voorbereiden. Daarna heerlijk slapen met het geluid van de kletterende regen op de mobilehome. Morgen weer een dag. Loopt een activiteit niet goed, luisteren kinderen niet, snappen ze het spel niet? No stress. Animatiewerk is net als autorijden. Als je te hard gaat neem je gas terug.

Stap 4. Pour les filles

Voor de dames onder ons. De maandelijkse krampjes, stemmingswisselingen en vreetkicks zullen ook in Frankrijk voorbij komen. Hier zijn de tips daarvoor:

 • Relax het zijn maar hormonen.
 • Eet chocola. Puistjes, welke puistjes? Je ziet er fantastisch uit. Maak een noodpakket in Nederland en vul het met Maltezers, Snickers, Zee banket, een vrouwen tijdschrift, een kruik voor je onderrug, genoeg paracetamol, maandverband en tampons.
 • Wil je de liefde verklaren aan de badmeester? Doe het niet. Serieus, het zijn de hormonen.
 • Organiseer activiteiten die rustig zijn voor jou maar actief voor de kinderen. Denk hierbij aan een speurtocht, het ruilspel of levend stratego. Jij kan met een kussentje in je rug de score bij houden.
 • Voor de minidisco, vraag aan je team of jij deze ronde DJ mag zijn. TIP ben je alleen? Helaas, je zult altijd moeten dansen.

Stap 5

Natuurlijk is het lastig; werken met nieuwe mensen in een vreemd land met een vreemde taal. Daarom kan je in Frankrijk altijd terecht bij jouw regiorijder, je collega’s, het hoofdkantoor van Team4Animation. Ook mag je mij mailen, voor extra tips en tricks ([email protected]).

Als je je aan dit stappenplan houdt komt het helemaal goed. Maak vooral veel plezier. Deze zomer wordt de zomer van je leven.

WELKOM BIJ DE CLUB

 • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
 • Je slaapplek is een huisje op de camping
 • Wij regelen alle administratie met de camping

Werken in Frankrijk?

Klik dan hier!

Werken in Nederland?

Klik dan hier!

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!