Wil jij deze zomer als Flex Topper naar Frankrijk meld je snel aan want vol = vol! Solliciteer snel of doe de test om erachter te komen of animatiewerk in het buitenland écht iets voor jou is.

14 juli in Frankrijk: vive la république!

14 juli in Frankrijk: vive la république!

3 minuten
28-01-2018
TOP Animation

Als je als animator aan de slag gaat in Frankrijk is er een grote kans dat je op 14 juli aanwezig bent in het zonnige zuiden.  Vuurwerkshows, bal des pompiers en champagne zullen de revue passeren. Quatorze Julliet is dé nationale feestdag van Frankrijk en heeft een duidelijkere oorzaak dan waarom wij oranje dragen op koningsdag. Waarom deze dag wordt gevierd en hoe deze dag vandaag de dag invulling krijgt vind je in dit blog.

Een uiterst beknopte samenvatting van de geschiedenis van Frankrijk

In 1789 (en al jaren daarvoor) was het grootste deel van de Franse bevolking klaar met de adel en het bestuur over het land. Er waren veel problemen waar geen oplossing voor kwam dus kwam er, zoals het een trend werd in de 18e eeuw, een revolutie. Deze begon met het bestormen van de Bastille op, ja wel, 14 juli. De revolutie gaf geboorte aan Liberté, Egalité & Fraternité.  En daarnaast ook aan de eerste Franse Republiek. Een overwinning voor het Franse volk en de vaderlandsliefde.

Pas in 1880 (tijdens de Derde Republiek) werd 14 juli een officiële feestdag omdat het land wel een oppepper kon gebruiken na het fiasco van de Frans-Duitse Oorlog.  De vaderlandsliefde werd weer flink aangewakkerd. Quatorze Julliet kan je daarom het best vergelijken met koningsdag in Nederland, Independence Day in de Verenigde Staten en St. Patricks in Ierland.

Quatorze Julliet in de Vijfde Republiek

Vandaag de dag zitten we in de Vijfde Franse Republiek en is 14 juli nog steeds een nationale feestdag. Er worden veel en grote vuurwerkshows georganiseerd op de dag zelf en de avond van te voren. (Het is namelijk illegaal om zelf vuurwerk af te steken in Frankrijk.)

In kleine dorpen worden grote feesten gegeven met lange tafels waar iedereen samen aan eet. De brandweer geeft op 14 juli een bal in zijn kazernes – het bal des pompiers. Iedere stad heeft zo zijn eigen symbolische plekken waar mensen samen komen om de Franse waarden samen te vieren.

Wat betekent dat voor de animatie?

Het leven op de camping gaat gewoon door, zelfs op deze nationale feestdag. Het kan zelfs wat drukker zijn omdat veel winkels/uitjes/activiteiten gesloten zijn deze dag.  Voor je animatieprogramma heeft dit alleen maar voordelen. Zo kan je een hele dag een themadag organiseren! Maak in de miniclub Franse vlaggetjes of vuurwerk schilderijtjes. In de middag kan je een sporttoernooi organiseren, bijvoorbeeld pétanque of een familie-meerkamp. ’s Avonds is er vaak geen activiteit en raad ik je aan om met collega’s/gasten/op eigen gelegenheid naar een feest of vuurwerkshow te gaan. Er is geen betere manier om een land te kennen om te doen wat de locals doen!

WELKOM BIJ DE CLUB

  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Werken in Frankrijk?

Klik dan hier!

Werken in Nederland?

Klik dan hier!

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!