Het leukste vakantiewerk in 2024! Ben jij klaar voor een nieuw avontuur en ga je voor de zomer van je leven? Solliciteer dan nu

10 jaar ondernemer: you weren’t born to just pay the bills …

10 jaar ondernemer: you weren’t born to just pay the bills …

7 minuten
12-12-2018
Richard Otten

And die … 

Inmiddels kan ik trots vertellen dat ik bijna 10 jaar ondernemer ben. Een lange periode, waarin veel is gebeurd. Toch kan ik het moment dat ik mijzelf inschreef bij de KvK nog steeds goed herinneren. Ik had er veel zin in, maar vond het ook enorm spannend. Overzag ik alles wel? Kon ik dit wel? Dat gevoel had ik vorige week vrijdag weer toen we de koopovereenkomst voor de overname van Animatiewerk.nl tekenden.

De start van het ondernemersavontuur

Eind 2009 begon mijn ondernemersavontuur in Alkmaar, waar ik de eerste jaren samen met Remko en Bart begon met campings in Frankrijk helpen met de leukste animatieteams en programma’s. Animatiewerk? Betaald gek doen vonden we het! We genoten van alles wat we deden, staken er mega veel energie en tijd in en onder de naam Team4Animation groeiden we jaar na jaar steeds een stukje verder. Trotser waren we op onze vriendschap en op onze geuzennaam: de jonge hondenclub, zoals we liefkozend in Alkmaar werden genoemd.

Ambitie was er ook vanaf het begin. Steeds iets meer mensen aannemen en steeds iets meer campings helpen. Ons team op kantoor werd ook uitgebreid, onder andere met Yvette en ook Tim & Jeroen. En tja… ook de liefde van mijn leven en mijn huidige vrouw Lisette mag ik niet onbenoemd laten in dit rijtje. Zij kwam bij mij werken is nooit meer weggegaan en inmiddels hebben we twee kinderen! Werk is voor mij nooit alleen maar werk geweest. Werk is een stom woord. Ik ging en ga nog steeds elke dag dag met een grote glimlach naar mijn werk. Het is altijd een vriendenclub gebleven en dat gevoel staat nog steeds boven alles.

Groei op alle vlakken

De eerste trainerscrew met Ivan, Ellen, Anna en Jan Jaap werd opgevolgd door een tweede lichting trainers die allemaal net zo – zo niet meer – bevlogen waren van animatiewerk op een camping als wij. En dit proces herhaalde zich telkens keer. Steeds weer aangevuld met nieuwe, jonge en bevlogen mensen. Wel veranderde mijn rol met de groei van het bedrijf. Met meer campings en meer seizoensmedewerkers kwamen er meer processen en uitdagingen op mijn pad. Ook merkte ik dat ik niet alleen maar ondernemer was geworden om elk jaar precies hetzelde te doen.

Nieuwe projecten

Stilletjes aan begon ik andere projecten op te pakken. Ik begon te bloggen op Travelnext, waardoor ik weer een heel nieuw netwerk opende. De wereld van online marketing interesseerde mij altijd al en ik kon er veel van mijn creativiteit in kwijt. Daarom ging ik in 2014 ook verder met een project (toen i.s.m. Vacanceselect) genaamd Glamping.nl. Maak maar een website die al ons luxe aanbod etaleert, was de opdracht. Zo gezegd, zo gedaan en ineens was ik ook actief in online glampings verkopen! Daarnaast deden we ook af en toe een evenementenopdracht in Nederland. Vooral het organiseren van de ‘camping by night’ tijdens de Vakantiebeurs was elk jaar weer een hoogtepunt.

Oh ja … en ik was ook nog eens gevraagd als part-time docent bij de NHTV. Leuk voor mijzelf en leuk voor ons netwerk. Je voelt het al aankomen, al die ballen in de lucht houden: dat ging niet meer alleen. Daarom was ik ook super trots toen Jeroen drie jaar geleden – na al jaren voor ons te hebben gewerkt – besloot om mede-eigenaar te worden. Twee kunnen meer dan een en ik merkte allang dat Jeroen’s eigenschappen noodzakelijk waren om een verdere groei te maken, want alleen met creativiteit kom je er niet.

Verhuizen naar Woerden

In 2016 bestonden we acht jaar en wisten we ook dat we niet meer in Alkmaar wilden zitten. Toen ik samen met Jeroen rond reed om ‘ergens tussen Utrecht en Leiden’ naar een pand te zoeken stuitten we ineens op het pand van Everywhere4U in Woerden. What’s in a name? Ook een 4 in het midden, en dus moesten we wel verhuizen naar Woerden.

Een schot in de roos bleek! Want op die locatie konden we de drie activiteiten verder ontplooien. Team4Animation met inmiddels klanten in Frankrijk, Italië en Spanje als hoofdbedrijf en Blogs4Travel (content-marketing en oa. de website glamping.nl) en Team4Events (evenementen in Nederland) als start-ups.

En we bleven groeien …

Bij Team4Animation merkten we  al een aantal jaar dat de maximale groei in Frankrijk qua aantallen campings en medewerkers wel was bereikt. Niet omdat er overigens geen klanten te vinden zijn, maar vooral omdat het elk jaar steeds moeilijker wordt om Franstalige medewerkers te vinden. Verdere groei moest dus uit een ander land komen.

We speelden al langer met die gedachte en hadden bijna vorig jaar een camping in Nederland getekend, toen deze via-via binnen kwam. Toch besloten we het niet te doen, want we hadden die kennis en structuur niet en konden daardoor niet de kwaliteit garanderen. We stuurden de klant beleefd door naar onze vrienden van Animatiewerk.nl waar we eigenlijk al jaren een goede band mee hadden. We hadden samen de Lenny Club ontwikkeld en deelden regelmatig informatie (onder het motto: we bijten elkaar niet). Ik was altijd al jaloers op hoe zij als een Pietje Bell in Nederland een plek tussen de andere – reeds langer bestaande – animatiebedrijven hadden opgebouwd. Ook hoe ze met medewerkers omgaan en de sfeer die ze uitstralen spraken me aan.

Ik zei voor de gek weleens tegen Daan en Wendy: “Ik had jullie zo in dienst genomen!” Die woorden bleken niet helemaal uit de lucht gegrepen, althans zo kunnen we nu achteraf concluderen. Toen we deze zomer eens belden om bij te praten werd er toch een balletje opgegooid. Er bleek van twee kanten oprechte interesse om samen verder te gaan.

Voor verdere motivatie van Wendy en Daan verwijs ik je graag door naar hun blog, maar vanuit onze kant was het duidelijk dat de twee bedrijven elkaar enorm zouden kunnen versterken! Na de handtekening op het koopcontract en de eerste kennismaking met de Nederlandse markt op de beurs in Hardenberg is het per 1 januari 2019 dan zover: Animatiewerk.nl gaat verder onder de vlag van Team4Animation.

Nu is een bedrijf wat mij betreft maar een lege huls zonder leuke mensen. Mensen maken een bedrijf tot wat het is. Daarom ben ik ook apetrots dat naast Wendy als Daan ook Tom en alle trainers, die nu Animatiewerk.nl tot het leukste bedrijf van Nederland maken, meegaan met een nieuwe stap!

Op naar de toekomst

We hebben er veel zin in, en ja, het is ook nu weer een beetje spannend. Net als tien jaar geleden. Maar ik weet dat tussen het moment van de handtekening bij de KvK toen en nu tien mooi jaren liggen die ik voor geen goud had willen missen. Met het zetten van deze handtekening weet ik zeker dat de komende tien jaar ook niet saai zullen worden 🙂 Deze nieuwe stap biedt zoveel kansen en geeft zoveel energie dat ik met veel plezier en vertrouwen uit kijk naar de toekomst! We gaan er samen wat moois van maken!

Ben jij na deze blog helemaal enthousiast? Misschien kunnen we dan wel een plekje voor je vinden! Bekijk hier onze vacatures op kantoor of neem contact op voor meer informatie. 

WELKOM BIJ DE CLUB

  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!

Doe de match test!